Hlavní obsah

Opozice má smůlu. Koalice ANO, ČSSD, SPD a KSČM neumožnila grilování Babiše

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poslanci v čele s hnutím ANO neschválili program mimořádné schůze Sněmovny, kterou svolali ODS, Piráti a lidovci. Opozice chtěla probrat zprávu NKÚ za rok 2018, hrozící deficit státního rozpočtu a střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle opozice přerostl hranice ČR. Předseda vlády ale ve Sněmovně nebyl, účastní se jednání V4 v Bratislavě. Průběh jednání v dolní komoře jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny Video: psp.cz

 
Článek

On-line reportáž skončila, děkujeme za pozornost.

13:38 - Fiala odmítl slova premiéra Babiše, který schůzi označil za nesmysl. „Jaký nesmysl? Nejde o běžný střet mezi vládou a opozicí. Chceme se řešit o zprávě NKÚ, což je nezávislá instituce,” prohlásil Fiala.

13:30 - „Vláda se chová arogantně. Jsou tady tři ministři, dva se střídají u kávy a u chlebíčků. Vláda nechce vést debatu s nikým,” kritizoval šéf KDU-ČSL Výborný.

13:27 - Další mimořádnou schůzi chce také ODS i lidovci. „Chceme vzkázat Andreji Babišovi: takhle se to dělat nebude. Předložíme nový návrh na svolání mimořádné schůze Sněmovny,” prohlásil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

13:23 - Piráti avizovali, že budou iniciovat další mimořádnou schůzi.

13:20 - Poslanci neschválili program mimořádné schůze. Proti hlasovali především poslanci ANO a komunisté, sociální demokraté a poslanci SPD se buď odhlásili, nebo se při hlasování zdrželi a tím pádem neumožnili diskuzi. Kdo jak zvedl ruku, si můžete prohlédnout zde.

13:05 - Stanjura se ironicky vysmál Babišovi, který tvrdí, že všechny kauzy jsou kampaň proti jeho osobě. „Spiklenci v NKÚ, v Evropské unii, v novinách, v policii, samozřejmě ta opozice,” jmenoval Stanjura.

„Tohle je vláda jen na ochranu zájmů Babiše. Politických, ekonomických a osobních,” prohlásil Stanjura.

13:00 - „Kdybychom mluvili o nesplněných slibech Andreje Babiše, tak ani nestihneme večeři,” glosoval Stanjura.

12:55 - Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pustil do nepřítomného šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který svolal schůzi na dobu, kdy nebude premiér přítomen. „Bavíte se dobře,” položil si otázku.

12:53 - Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil vystoupení Schillerové za demagogii. Zdůraznil, že když vlády v minulosti sahaly do privatizačních rezerv, dělo se tak v letech krušných. Nikdy se tak podle něj nedělo v době růstu. „To je rozpočtový zločin a můžete se proti tomu ohrazovat, jak chcete,” opáčil ministryni.

12:48 - „Největší rozmach on-line služeb očekáváme v letošním roce,” oznámila ministryně s tím, že občané se do pěti let mohou dočkat kompletní digitalizace.

12:45 - Ministryně kontrolorům vytýká, že ke svým výstupům vycházejí z neaktuálních dat. Schillerová odmítá i to, že by země zaspala v digitalizaci, a chlubí se, jaké strategie má vláda připraveny a jde o jednu z priorit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání Poslanecké sněmovny, 24. dubna 2019.

12:38 - Ministryně zjištění NKÚ kritizuje a tvrdí, že se situace ve všech oblastech výrazně zlepšuje a vláda se snaží o nápravu. NKÚ prý pomíjí i to, že „vláda rekordně investuje a staví”.

12:34 - Státní správa má podle Schillerové spoustu chyb. „Ale je to naše vláda, která si nedostatky uvědomuje a snaží se je napravit,” hájila ministryně.

12:31 - Schillerová se opřela do zprávy NKÚ za rok 2018, podle které stát v některých odvětvích selhává. „Jak může být zasukovaný stát, když ekonomika roste, má nejnižší nezaměstnanost, má špičkové zdravotnictví, staví nejvíc dálnic v historii a přibývá podnikatelů?” tázala se řečnicky Schillerová.

12:27 - Podle ministryně je Česká republika „na zpomalení ekonomiky dobře připravena”. Schillerová vyzdvihuje nízkou nezaměstnanost i inflaci.

12:21 - Schillerová obhajuje naplánovaný schodek rozpočtu a trvá na tom, že hospodaření státu bude korespondovat s odhadovaným vývojem. Ministryně hájí rovněž využití peněz z privatizačního účtu na snížení schodku rozpočtu. V minulosti podle ní vlády tyto finance rovněž využívaly.

12:15 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Trpělivě jsem naslouchala, ale budete teď muset počítat s tím, že budu dlouho vystupovat, musím na všechno zareagovat,“ řekla Schillerová. Výtky opozice označila za demagogii.

12:12 - Okamura si rýpnul do Pirátů. „Pusťte nás na ně znamená, pusťte nás ke korytům, viďte,” narážel na pirátské volební heslo. Vzápětí vyzval poslance, aby se přestali napadat a hádat a začali schvalovat zákony.

12:11 - Okamura své vystoupení pojal jako představení programu SPD a kritiku oponentů a EU. Navzdory tvrzení, že „výlevy ve Sněmovně nic nezmění”, setrval u řečnického pultíku po vzoru svých předřečníků mnoho minut.

11:53 - Vládu se jal kritizovat předseda SPD Tomio Okamura. Přiznal, že „výlevy ve Sněmovně nic nezmění”, a proto poslanci jeho hnutí program schůze nepodpoří a při hlasování se zdrží.

11:48 - Školství, digitalizace, inovace sociálního systému, kvalita ovzduší. Šéf STAN Vít Rakušan vyjmenoval, ve kterých oblastech vláda podle něj zaostává.

11:37 - Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka by se mimořádná schůze měla opakovat, a to za přítomnosti premiéra Babiše a vlády.

11:24 – Premiér Babiš Novinkám napsal, že lituje, že nemůže být osobně ve Sněmovně, aby „vyvrátil absurdnost a nepravdy“, které zaznívají.

11:19 – „Premiér se vždy horoval s tím, že přišel stát řídit jako firmu. Výsledek ukazuje, že to nedokázal,“ zhodnotil Výborný.

11:01 – Šéf lidovců Výborný si rýpnul do toho, že ministerská lavice je poloprázdná. „Dobrý den, torzo vlády,“ pozdravil tři přítomné ministry. Vzápětí pokračoval v kritice. „Tato vláda vládne způsobem, že vlastně nevládne. Tato vláda má premiéra, který možná zneužívá své moci, aby se vyhnul spravedlivému procesu,“ trefoval se Výborný do Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný

10:56 – Kabinet by měl být zodpovědnější při tvorbě rozpočtu, řekl Kalousek. „Vzhledem k tomu, jaká se tady dělala rozpočtová politika minulých pět let, tak dobrý rozpočet není možný. Ale je potřeba myslet na budoucnost a na budoucí generace,“ uvedl předseda poslanců TOP 09. Současná vláda při tvorbě rozpočtu podle něj myslí jen na udržení moci.

10:46 – Vláda podle Kalouska nedělá vůbec nic, co se důchodové reformy týče. „Ani nenaznačuje, jaká opatření chce udělat,“ zlobil se Kalousek. Řekl, že kabinet by se měl zaměřit také na zjednodušení daňového systému.

10:40 – Babišovu nepřítomnost zkritizoval další z poslanců ODS Martin Baxa.

10:35 – Slovo si vzal předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Apeloval na vládní poslance, aby schválili program schůze. To se ale pravděpodobně nestane. Vystupovat tak budou moci pouze poslanci s přednostním právem, tedy předsedové parlamentních stran a klubů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

10:30 – „Je potřeba, aby se vláda probudila a přestala snít. Je potřeba říct, co uděláte, aby se Česká republika změnila k lepšímu?“ zakončil Fiala svůj projev.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

10:27 – Vláda by měla podle Fialy předložit do konce června řešení, jak bude vypadat daňová nebo důchodová reforma. „Uvědomte si, že uplyne pár měsíců a máme za sebou půlku volebního období. V tomto období se většinou přijímají těžší rozhodnutí. Vláda nepřijala žádné těžší reformní rozhodnutí,“ kritizoval.

10:15 – Fiala řekl, že Česká republika má vážné problémy kvůli tomu, co dělá vláda Andreje Babiše. Kabinet podle něj nedělá žádné zásadní kroky.

10:12 – Absenci premiéra zkritizoval šéf ODS Petr Fiala. „Považuji za neuvěřitelné, že se jednání neúčastní předseda vlády. Nedovedu si vysvětlit, proč byla schůze svolána na datum, kdy je předseda vlády na jednání V4. Považuji to za výraz jednání s opozičními stranami,“ rozčílil se Fiala.

10:06 – Šéf kabinetu ale v dolní komoře nebude, účastní se jednání Visegrádské čtyřky v Bratislavě. Opozice o svolání mimořádné schůze požádala minulý týden. Čtvrteční termín určil šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO), který má podle jednacího řádu na svolání mimořádné schůze deset dní.

10:00 – Začala mimořádná schůze Sněmovny.

9:45 – Ještě před začátkem mimořádné schůze vystoupili lidovci na tiskové konferenci. Uvedli, že čtvrteční jednání se vymyká běžnému soupeření mezi vládou a opozicí. „Nesešli jsme se kvůli rozdílu v politických názorech,“ prohlásil šéf KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že se Sněmovna mimořádně schází kvůli tomu, že vláda selhává.

To podle výborného dokazuje zpráva NKÚ. „Ta vláda je vládou slibovačů a odkladačů problémů. Vzpomínám si na billboard hnutí ANO, na kterém bylo napsáno, že Česku vládnou nemehla. A jak je to dnes?“ zeptal se řečnický Výborný.

Opozice chce projednat zprávu NKÚ za rok 2018, která uvádí, že stát selhává v oblasti digitalizace, zjednodušení daňových povinností, úspory energií či dopravy. Dalším tématem schůze je hrozící deficit státního rozpočtu za rok 2019.

Nejtřaskavějším tématem schůze bude zřejmě střet zájmů premiéra Babiše, který podle opozice přerostl hranice České republiky. Bod nese název „Žádost Evropské komisi o zveřejnění závěru šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše“.

Výběr článků

Načítám