Hlavní obsah

Jak se nakonec zvýší rodičovská? Koalice neví

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Před několika dny rozvířila debatu výše rodičovského příspěvku. Jak se rodičovská zvýší, není zatím jasné ani po večerním jednání koalice ANO a ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD)

Článek

Vládní strany před dvěma týdny slavnostně oznámily, že rodičovská se zvýší z 220 na 300 tisíc pouze pro děti narozené od roku 2020. Po kritice nespokojených rodičů ale otočily a domluvily se, že podobu příspěvku ještě projednají. Koaliční politici ji řešili v pondělí večer, ale bez výsledku.

„Nebudeme představovat dílčí výsledky jednání, ale až dojdeme k závěru, že jsme se dohodli na podobě státního rozpočtu, tak představíme například i řešení rodičovského příspěvku nebo dalších věcí,“ uvedl po více než dvouhodinovém jednání šéf soc. dem. Jan Hamáček.

„Domluvili jsme se, že všechny věci, na které se ptáte, budou řešeny v rámci rozpočtu,“ doplnil ho předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Rozpočet musí vláda předložit Sněmovně do konce září.

Schůzka se Zemanem se neřešila

Podle Faltýnka se v koalici nemluvilo o tom, proč se dnes odpoledne narychlo sešel premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem. Ani Babiš, který o schůzku požádal, ani Zeman se k jejímu obsahu nevyjádřili.

Spekuluje se ale o tom, že se týkala výměny ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO).

„Ne, neinformoval nás,“ odpověděl Faltýnek na dotaz, jestli je Babiš informoval o schůzce s prezidentem. „Personální otázky jsme neřešili,“ dodal. Spekuluje se o tom, že by ve vládě měl kromě Novákové skončit i šéf resortu dopravy Dan Ťok (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám