Hlavní obsah

Babiš narychlo požádal Zemana o schůzku

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí požádal prezidenta Miloše Zemana narychlo o schůzku. Na Hrad zamířil po jednání vlády. Schůzka trvala cca půl hodiny a premiér následně bez vyjádření pro média zamířil zpět do Strakovy akademie na koaliční schůzku. Tématem měly být podle informací Novinek personální změny ve vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„O setkání požádal pan premiér,” napsal krátce Novinkám tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

O tom, že Babiš jede na Hrad, informoval sám po jednáním vlády.

Už nějakou dobu se totiž spekuluje o tom, že ve vládě skončí někteří ministři. O křeslo by měla přijít ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a šéf resortu dopravy Dan Ťok (oba za ANO).

Babiš ale případnou vládní rošádu potvrdit nechtěl. „Nebudu to komentovat,“ řekl v pondělí před schůzkou Novinkám. Podle neoficiálních informací se mělo jednat právě o odvolání Novákové.

Havlíček za Novákovou

Novákovou by měl vystřídat místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, uvedlo nedávno Právo a v pondělí i MF Dnes.

Nováková čelila kritice za výroky o mobilních datech. Prohlásila, že za vysoké ceny dat si Češi mohou sami, protože o ně neprojevují dostatečný zájem. Babiš následně její slova označil za nepřijatelná.

Vlnu nevole vyvolalo i nedávné rozhodnutí ministerstva průmyslu vykázat ze schůzky zahraničních investorů zástupce Tchaj-wanu, protože měl s jeho účastí problém čínský velvyslanec.

Prezident i premiér se schází pravidelně jednou měsíčně. Poslední schůzka ale proběhla minulý týden na zámku v Lánech, kdy oba řešili postup ředitele antimonopolního úřadu Petra Rafaje, který je v souvislosti s kauzou kolem mýta vyšetřován policií kvůli podezření z korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám