Hlavní obsah

Ubohá zrada a rozvracečská akce. Okamurovi se po letech opět rozpadá partaj

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Tomio Okamura se opět potýká s drolením politického uskupení, které založil. Zatímco v roce 2015 byl kvůli problémům s hospodařením vyloučen z poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie, nyní SPD vyloučilo trojici poslanců. Toto hnutí založil v reakci na rozkol Úsvitu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Předsednictvo SPD v úterý označilo odchod Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivany Nevludové ze strany za zradu a snahu oslabit SPD před evropskými volbami. Na odpoledním jednání je ze svých řad vyloučil i poslanecký klub a zároveň je vyzval, aby složili i poslanecký mandát. To všichni tři odmítají.

Trojice poslanců si minulý pátek založila nové hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty, prostřednictvím něhož chtějí informovat o postojích v evropských volbách. Tam Volný a Bojko kandidují za hnutí Alternativa pro Českou republiku. Podle SPD tím tak automaticky porušili čestné prohlášení hnutí a přestali být členy.

Ve Sněmovně budou všichni tři nyní jako nezařazení poslanci. SPD je bude podle místopředsedy strany Radima Fialy na základě dohody o obsazení vedoucích pozic ve výborech odstranit i z funkcí předsedy a místopředsedů výborů. Tím přijdou o téměř 17 tisíc korun měsíčně.

Zrada, rozvrat a oslabení 

„Jde o akci na rozvrat a oslabení SPD. Pan Volný a spol. realizují záměr oslabit klub SPD a oslabit volební výsledek ve volbách do Evropského parlamentu. Místo práce pro stranu si připravovali vlastní politickou stranu, která měla sloužit jejich ambicím. Jejich politický program bude pouze špinění SPD. Trapná a ubohá zrada SPD nepoškodí,“ nešetřilo ostrými slovy předsednictvo hnutí v prohlášení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Volný na jednání Poslanecké sněmovny.

Tři zmínění poslanci ze strany vystoupili minulý týden 15. března a následně oznámili založení vlastní politického hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty s cílem uspět v nadcházejících evropských volbách, kam kandiduje Volný a Bojko za Alternativu pro Českou republiku.

Nové hnutí vytvořila bývalá členská základna regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje. Ve vedení nového hnutí jsou jeho zakládající členové Václav Kubín, Zdeněk Nevlud a Martin Bojko.

Lubomír Volný dříve vedl právě moravskoslezskou organizaci SPD. V únoru ale celostátní vedení hnutí tuto organizaci zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Volný pak na Facebooku kritizoval nové krajské vedení a jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Rozchod se stranou Tomia Okamury poslanci odůvodnili tak, že SPD do svých řad přijala „v rozporu se zásadami přímé demokracie protektory z řad ČSSD i vyloučených neonacistů“. Volný ve svém prohlášení dokonce uvedl, že odchodem z SPD se doslova „postavili proti ,líbání prstenů‘ protektorátního vedení dosazeného z Prahy“.

SPD už podle předsednictva v kraji založilo novou buňku, do které se hrnou desítky zájemců. „Hnutí SPD v Moravskoslezském kraji během posledních týdnů mají zájem doplnit desítky nových zájemců o členství,“ uvedla strana.

Volný se do povědomí veřejnosti zapsal například svými kontroverzními výroky o tom, že Václav Havel byl vlastizrádce, svou kritikou islámu i muslimů i výhrůžkami směrem ke svým kolegům poslancům.

Do Evropy bez Okamury

Strana také v prohlášení uvádí, že předseda Tomio Okamura se vzdal kandidatury do Evropského parlamentu z posledního místa kandidátky. Chtěl podle svých slov podpořit kandidáty a posílit program. Ministerstvo vnitra ale podle SPD zpochybnilo případný budoucí postup, kdy by se mohlo stát, že je Okamura vykřížkován, uspěje a následně se nechá nahradit jiným členem.

„Vzhledem k tomu, že výklad odkazuje na případné soudní rozhodnutí v této věci a po dobu jednání soudu na možnost neobsazení mandátu, přijalo předsednictvo hnutí rozhodnutí nahradit předsedu hnutí Tomia Okamuru na posledním místě kandidátní listiny jiným kandidátem. Nemůžeme připustit riskování možnosti neobsazeného mandátu a tím oslabení pozice vlasteneckých stran v Evropském parlamentu,“ dodalo předsednictvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám