Hlavní obsah

Maso z polských jatek vydávaly pražské luxusní restaurace za argentinské hovězí

Aktualizováno

Maso z polských jatek, která figurují ve skandálu s porážením nemocných krav, odebíraly i pražské restaurace, které jej vydávaly za argentinské hovězí. Na jednání sněmovního zemědělského výboru to ve středu uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Dále řekl, že veterinární správa našla 31 kilogramů podezřelého masa v pražské restauraci U Moťáka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kontroly Státní veterinární správy, které hledají maso z polských jatek, podle Tomana probíhají v desítkách restaurací po Praze.

„Kontroly našly zatím jednu restauraci, kde bylo zabaveno 31 kilogramů masa neznámého původu. Podle mých informací je to restaurace U Moťáka v Praze. Restauraci hrozí zabavení masa, odebrání vzorku a zároveň pokuta až do 50 milionů korun,” upřesnil ve středu odpoledne ministr Toman. Což ale nemusí znamenat, že se z tohoto masa v restauraci vařilo. Podle ministra bylo deklarováno jako české.

SVS zjistila závady při došetřování zásilek polského hovězího v pražských restauracích
„Státní veterinární správa zjistila v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky v jedné z pražských restauraci (Restaurace „U Moťáka“, Sokolovská 65/26, 180 00 Praha 8) uložení 31 kg různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení. Veterinární inspektoři maso na místě znehodnotili barvou a byla nařízena neškodná likvidace tohoto masa. Za porušení zákona o potravinách je možné udělit sankci ve výši až 50 milionů korun. V průvodních dokladech doprovázejících hovězí maso do několika restaurací v Praze byly zjištěny nedostatky.  Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso bylo originálně balené a na etiketách byl jasně vyznačen původ Polsko. Státní veterinární správa zjištění dále šetří jako nesprávné značení původu masa v průvodních dokladech.”
Zdroj: Státní veterinární správa

Toman odmítl uvést další konkrétní podniky. Dopoledne mluvil i o restauracích s asijskými jmény, ale tam podle něj ještě kontroly hotové nejsou.

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,” řekl poslancům.

Mimořádná opatření v podobě zákazu dovozu masa z Polska zatím ministr nechystá. Ta by stát přijal ve chvíli, kdy by se v mase našly zbytky léčiv.

Testy v dovezeném mase problém neukázaly

Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro 80 vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřili zatím třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Ze zhruba 300 kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely i nemocné krávy. [celá zpráva]

Zákaz dovozu chce vláda koordinovat

Toman v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci.

Česko podle něj případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šokující záběry z polských jatek, kde poráželi nemocné krávyVideo: Reuters

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do ČR přes jiné unijní země.

Tuny závadného masa

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena.

Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně ČR. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Anketa

Zajímáte se při nákupu o původ masa?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
Celkem hlasovalo 5357 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám