Hlavní obsah

Komunisté s ústavní stížností na volby v Brně neuspěli

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KSČM neuspěla s ústavní stížností na výsledky říjnových komunálních voleb v Brně a městské části Brno-střed. Jako zjevně neopodstatněnou ji odmítl senát pod vedením soudce zpravodaje Pavla Rychetského. Komunisté požadovali přepočítání hlasů do zastupitelstva města i městské části.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případem se již dříve zabýval Krajský soud v Brně, který přiřkl komunistům jeden mandát v městské části Brno-Kohoutovice. Po přepočtení hlasů tam volební výsledek strany přesáhl pětiprocentní hranici, KSČM získala 5,21 procenta hlasů. [celá zpráva]

Krajský soud však zároveň zamítl návrhy strany na neplatnost voleb v dalších městských částech. S jeho postupem se ztotožnil i ÚS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Brno-město

„Krajský soud v Brně se s návrhy stěžovatelky řádným a přesvědčivým způsobem vypořádal, v jeho odůvodnění nelze spatřovat svévoli či jakýkoliv jiný kvalifikovaný exces,” konstatoval Ústavní soud v odůvodnění.

KSČM ve volbách v Brně získala 4,13 procenta hlasů, v části Brno-střed 3,1 procenta a ve srovnání s předchozím volebním obdobím přišla ve městě o řadu mandátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám