Hlavní obsah

ČSSD nebude řešit název ani kvóty pro ženy

Právo, lž, orh

Vedení ČSSD v neděli vycouvalo z návrhu na změnu názvu strany, která měla být součástí nových stanov. Změnu odmítli členové ústředního výkonného výboru na jednání v Hradci Králové. Z navrhovaných nových stanov vypadly i kvóty žen do vedení strany.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové.

Článek

Nové stanovy budou na programu až od březnového sjezdu strany. Delegáti v neděli odmítli, aby se tam zkrácení názvu na Sociální demokracii (SD) vůbec řešilo.

Někteří sociální demokraté totiž připomínali, že zkratku SD měla Sicherheitsdienst, neboli zpravodajská služba nacistické strany NSDAP a SS.

Zkrácení na Sociální demokracii (SD) z návrhu nových stanov zmizí

Delegáti se naopak shodli, že mají zeštíhlit vrcholné orgány strany. Sloučen by měl být například ústřední výkonný výbor a předsednictvo, čímž z dvou set členů jich zůstane šedesát.

Přijede Zeman?

Kvóty pro zastoupení žen byly ve stanovách pět let, v nových už se neobjevují. „Jsme schopni se s kvótami vypořádat i bez našich stanov, což dokazuje naše kandidátka do evropských voleb,“ řekl Právu předseda soc. dem. Jan Hamáček.

Nyní musí na kandidátních listinách pro sněmovní a krajské volby být zastoupena obě pohlaví v poměru alespoň 60 ku 40. Byl to však často problém naplnit, těžko se sháněly ženy na sjezdy, kde jich musela být čtvrtina, stejně tak mladí, jichž mělo být 10 procent.

Pozvánku na březnový sjezd soc. dem. poslali prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten si podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka počká s oznámením, zda do Hradce Králové pojede, až mu bude oficiální pozvání doručeno.

Ústřední výkonný výbor v neděli potvrdil kandidátku strany pro květnové volby do Evropského parlamentu. Jejím lídrem bude současný europoslanec Pavel Poc. Na druhém místě bude europoslankyně Olga Sehnalová, za nimi pak předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, bývalá europoslankyně Zuzana Brzobohatá nebo Pavel Kawulok. [celá zpráva]

Kandidátka je vyvážený mix zkušených politiků a nových tváří
Jan Hamáček

Podle Hamáčka se „jedná o vyvážený mix zkušených politiků a nových tváří“, a jak dodal, vyváženost podle něho panuje i v zastoupení mužů a žen. „Jsem optimista. Věřím, že obhájíme počet čtyř mandátů, které máme nyní v europarlamentu,“ poznamenal Poc.

Hamáček zatím bez protikanidáta

Jednání výboru bylo přípravou na sjezd, na kterém bude voleno nové vedení strany. Největší šanci po dokončení krajských konferencí, na kterých se dělaly nominace, má předseda Hamáček, který posbíral nominace v 11 krajích. Jen jihomoravská, ústecká a pražská organizace do čela soc. dem. nenavrhla nikoho. Hamáček tak zatím jde do volby bez protikandidáta.

Ačkoli se dříve hovořilo o bývalém statutárním místopředsedovi Jiřím Zimolovi, který by se mohl Hamáčkovi postavit, ten v sobotu na konferenci v Táboře zdůraznil, že o křeslo předsedy ČSSD nestojí. Jeho hlavním úkolem bude i sestavení kandidátky do krajských voleb za dva roky. Zimola obhájil post předsedy krajské organizace soc. dem. [celá zpráva]

Zimola sklidil také kritiku za to, že rezignoval na post statutárního místopředsedy strany. „Nehodlám být také neustále terčem pro kolegy z jiných krajů i z předsednictva strany o tom, jak svými vyjádřeními štěpím sociální demokracii,“ prohlásil. Hamáček Zimolovi poblahopřál a nabídl mu, aby se účastnil diskuse o celostátní politice. „Podle nového návrhu stanov je automaticky členem předsednictva strany,“ vysvětlil Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám