Hlavní obsah

O střetu zájmů českého premiéra má jednat i Evropský parlament

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza, kterou rozpoutalo zveřejnění interní zprávy právníků z Evropské komise o tom, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je podle v srpnu aktualizovaného evropského nařízení ve střetu zájmů, se přenáší i na půdu Evropského parlamentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

K debatě na plénu vyzval belgický poslanec a člen výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu za zelené Bart Staes. „Jde nám o principy čestné politiky a obranu vlády práva,“ řekl poslanec Právu.

Staes vychází ze zprávy české pobočky Transparency International a České pirátské strany, které evropské orgány na údajný střet zájmů premiéra upozornily. Staes chce, aby europarlament přijal k věci usnesení s apelem na Evropskou komisi a Radu.

O tom, zda bude bod zařazen do programu, se ale teprve rozhodne. Konference předsedů, složená ze šéfa parlamentu Antonia Tajaniho a předsedů politických frakcí, která o finálním programu plenárního zasedání rozhoduje, se sejde ve čtvrtek.

Zpráva právníků Evropské komise, která o víkendu unikla do médií a posléze se objevila na internetu, uvádí, že český premiér je podle evropského práva ve střetu zájmů, i když akcie svých firem převedl do svěřenského fondu.

Právníci upozorňují, že má nadále zájem na tom, aby se holdingu Agrofert ekonomicky dařilo, a přitom má ze své pozice premiéra možnost ovlivňovat dotace pro něj.

Europoslanci: Česku hrozí stopka peněz

Podle zprávy hrozí, že ČR bude muset vracet část z 82 milionů eur (2,1 mld. Kč), které byly letos Agrofertu vyplaceny.

Čeští europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN), kteří v Evropském parlamentu zasedají v největší a nejvlivnější frakci Evropské lidové strany, včera ve Sněmovně varovali, že pokud se střet zájmů premiéra při dotacích prokáže, mohlo by dojít na zastavení čerpání evropských fondů pro Českou republiku.

Premiér se podle nich musí buď zcela zbavit Agrofertu, který už dříve vložil do svěřenských fondů, nebo zajistit, že nebude mít žádný vliv na jednání o evropském rozpočtu a o přidělování dotací z evropských prostředků.

Babiš obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítl, podle něj věc vyřešilo vložení Agrofertu do svěřenských fondů.

„Podle našich zjištění hrozí zásadní újma na finanční straně pro Českou republiku, protože hrozí zastavení čerpání evropských fondů, které Česká republika využívá,“ řekl podle ČTK Polčák.

Upozornil, že u systémové vady při čerpání může Evropská komise požadovat vrácení plné částky poskytnuté Agrofertu z fondů pro kohezní politiku a přinejmenším polovinu peněz poskytnutých v rámci zemědělských dotací.

Polčák řekl, že v záležitosti evropských fondů se nelze řídit českým zákonem o střetu zájmů, ale evropským právem.

To příslušnou oblast podle něj upravuje už od roku 2012 a vyžaduje, aby politik, u něhož podezření na střet zájmů existuje, sám a bez čekání na rozhodnutí EK učinil taková opatření, aby možnému střetu zájmů zabránil.

Podle Pospíšila u Babiše střet zájmů přetrvává, pokud je konečným příjemcem výhod plynoucích z toho, že Agrofert čerpá peníze z evropských fondů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pondělí vyzval české úřady, aby přestaly porušovat srpnové evropské nařízení o střetu zájmů a zasadily se o jeho dodržování.

Podle něj nekonají. Dopisem Bartoš oslovil Národní koordinační orgán, Platební a Certifikační orgán, Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond, ty jsou za rozdělování dotací odpovědné.

Odpověď byla dosud stejná

„Na české úřady se piráti obrátili již v minulosti, nicméně odpověď byla vždy stejná, a tedy že k žádnému porušování zákonů nedochází,“ uvedli Piráti v pondělním prohlášení.

„Věříme, že ve světle všech dostupných analýz a důkazů ukončí tuto nesmyslnou hru. Andrej Babiš je ovládající osobou i skutečným majitelem koncernu Agrofert, což dokládá právní analýza pirátů zveřejněná již v červenci 2018 i zpráva právníků Evropské komise,“ dodali.

Výběr článků

Načítám