Hlavní obsah

Babiš s Orbánem odsoudili migraci a ocenili ekonomickou spolupráci

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš v pátek v Kramářově vile jednal se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Jednali o evropských záležitostech, bilaterálních otázkách i o vztazích v rámci visegrádské skupiny.

Záznam: TK Andreje Babiše a Viktora OrbánaVideo: ČTK

 
Článek

Babiš s Orbánem po jednání obsáhle hovořili zejména o odmítavém postoji obou vlád k migraci. Věnovali se i ekonomické spolupráci České republiky a Maďarska, která v poslední době podle Orbána výrazně roste.

Oba výslovně zmínili spolupráci ve zbrojním průmyslu. „Chci potvrdit, že jsme nakoupili licence z českého zbrojařského průmyslu,“ uvedl bez bližších podrobností Orbán.

Babiš i jeho maďarský protějšek se věnovali i nutnosti výstavby vysokorychlostních železnic. Ty by podle Orbána mohly do budoucna spojit metropole všech zemí Visegrádské skupiny.

Orbána čekají další jednání

Babiš se s Orbánem setkal již letos v srpnu v Budapešti. Maďarský premiér si podle agentury MTI po srpnové schůzce se svým českým protějškem pochvaloval možnost jednat o problémech EU s „netradičním” politikem. Zdůraznil, že jsou potřeba „neotřelé nápady”.

Odpoledne maďarského premiéra čeká jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Ještě předtím se po poledni Orbán v doprovodu několika ministrů setká i se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem a ministrem obrany Lubomírem Metnarem. V programu má rovněž setkání s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám