Hlavní obsah

Že schizofrenik nebyl schopen vypovídat dříve, neznamená, že nemůže nyní, říká Protopopová

Psychiatrička Dita Protopopová, jedna z aktérů současné kauzy kolem syna premiéra Andreje Babiše, v rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedla, že člověk, který trpí schizofrenií, nemusí být nesvéprávný. Podle ní nelze říci, že když kvůli nemoci dříve nevypovídal, nemůže tak učinit nyní.

Foto: Hnutí ANO

Dita Protopopova

Článek

Podle Protopopové lze na výpověď člověka trpícího schizofrenií brát zřetel, byť je to velmi individuální. „A právě proto je u lidí s duševním onemocněním například v soudních řízeních a sporech vždy důležité posouzení jejich stavu zcela nezávislým znalcem, aby tam nedocházelo k nějakým zkreslením,“ řekla lékařka v rozhovoru.

Podle ní nelze říci, že člověk trpící schizofrenií, který dříve nevypovídal, není schopen výpovědi také nyní. To má v aktuální dobu posoudit znalec.

Protopopová v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) vypracovala zprávu o duševním stavu Andreje Babiše mladšího. Ten poté s jejím manželem Petrem odcestoval do Ruska a na Ukrajinu, což Babiš junior v rozhovoru pro server Seznam Zprávy označil za únos.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš mladší s otcem

Babiš mladší je mezi obviněnými v kauze dotačního podvodu, který se týká farmy Čapí hnízdo. Jeho advokáti tvrdí, že jeho zdravotní stav trestní stíhání neumožňuje.

„Schizofrenie je onemocnění, kde dochází k akutním fázím a dochází k remisím. Ten stav se velmi mění, takže je vždy třeba posoudit aktuální stav a nedávat tam paušální razítko,“ řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz Protopopová. Že mohou jako svědci vypovídat i lidé s duševní poruchou, řekli už dříve právníci Ondřej Šťastný a Tomáš Sokol. [celá zpráva]

Já myslím, že to muselo dát obrovskou odvahu a obrovskou sílu toto odhalit o vlastní rodině.
Dita Protopopová

Lékařka v rozhovoru také uvedla, že tím, že premiér Andrej Babiš informoval veřejnost, že jeho syn je duševně nemocný, se snažil chránit své děti (Babišova dcera trpí bipolární poruchou - pozn. red.)

„Já myslím, že to muselo dát obrovskou odvahu a obrovskou sílu toto odhalit o vlastní rodině. A že se tím jen snažil chránit své děti, aby si lidé uvědomili, co můžou způsobit. A přijde mi, že teď si musíme všichni uvědomit, že nemůžeme používat osobní tragédie a další věci pro nějaké politické boje,“ uvedla Protopopová ke kauze údajného únosu.

Protopopová podle svého prohlášení, které poskytl Novinkám člen mediálního týmu hnutí ANO Martin Vodička, v NUDZ, kde byla na částečný úvazek, končí. Předtím už rezignovala na post zastupitelky za ANO na Praze 8. [celá zpráva]

Zůstává na ministerstvu zdravotnictví a podle svých slov se politice už věnovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám