Hlavní obsah

Novým předsedou Senátu je Kubera

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Novým předsedou Senátu je Jaroslav Kubera z ODS. Senátoři ho zvolili ve středu ve druhém kole první volby 46 hlasy. Do druhého kola společně s ním postoupil Václav Hampl (za KDU-ČSL), který získal 24 hlasů. Kubera by předsedou Senátu rád zůstal celých šest let a zasadil se o to, aby Senát nebyl otloukánkem Sněmovny.

Novým předsedou Senátu je Jaroslav KuberaVideo: Novinky

 
Článek

Kubera ve druhém kole první volby získal 46 hlasů, Václav Hampl 24 hlasů. Celkem hlasovalo 80 senátorů, tři hlasy byly neplatné. Pro zvolení předsedou Senátu musí kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů všech přítomných senátorů. Už v prvním kole skončil kandidát STAN Jan Horník.

Místopředsedy Senátu byli zvoleni právě Jan Horník za STAN, nestranička Miluše Horská, Jiří Oberfalzer (ODS), Jiří Růžička (TOP 09) a bývalý předseda horní komory z ČSSD Milan Štěch.

Kubera: Předsedou chci být šest let

Jaroslav Kubera po zvolení řekl, že se bude snažit, aby Senát nebyl otloukánkem Sněmovny. „Nechceme být chudším otloukánkem Sněmovny. Peníze, o ty jde vždy v první řadě, budu se snažit, abychom pro Sněmovnu byli horní komorou a aby nás nezkoušela na tom, že nám nedá peníze,“ prohlásil.

Kubera také poděkoval končícímu předsedovi Milanu Štěchovi (ČSSD) za důstojnou reprezentaci.

„Jsem vděčný za tu partu, která tady je, a doufám, že tady vydrží. A doufám, že to krátké období pro mě nebude jen dva roky, chtěl bych být předsedou Senátu šest let,“ neskrýval své ambice dlouholetý zkušený politik.

Záznam: Schůze SenátuVideo: Novinky

Senát musí podle Kubery bránit ústavu a demokracii

Kandidáti ještě před prvním kolem pronesli řeč. „Pozice Senátu je podle výsledků posílena. Hlavní poslání Senátu je obrana ústavy, demokracie a svobody. Spolupráce klubů bude fungovat, protože všechny kluby jsou v těchto otázkách jednotné,” zdůraznil ve své řeči Kubera a dodal, že u běžných zákonů si ale všechny strany nemusejí vždy rozumět.

Předseda Senátu podle něj zároveň musí udržovat komunikaci s prezidentem, premiérem i předsedou Sněmovny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ustavující schůze Senátu. V přední lavici senátoři ODS (zprava) Jaroslav Kubera a Miloš Vystrčil.

Hampl: Kubera má sarkastičtější přístup

Hampl za prioritu v projevu označil vztah k mezinárodním společenstvím. „Na prvním místě je pro mne mezinárodní zakotvení České republiky v členství EU a OSN. To neznamená, že bychom neměli být kritičtí, ale je třeba konstruktivní přístup,“ řekl.

Z porážky je zklamaný. „Je to jedna z mých prvních volebních porážek. Pořád trvají názorové rozdíly, které mám ve vztahu k Jaroslavu Kuberovi,“ zhodnotil porážku Václav Hampl. Kubera má podle něj v mnoha ohledech například k mezinárodnímu zakotvení „sarkastičtější přístup“ a Hampl by podle svých slov chtěl prosazovat spíše konstruktivní podobu.

Petr Horník, který se účastnil prvního kola, ve své řeči děkoval současnému předsedovi za ČSSD Milanu Štěchovi za důstojnou reprezentaci a uvedl, že Senát by se měl více otevřít lidem a především mladé generaci. „Měl by se stát moderní, dobře fungující konzervativní institucí při využití moderních technologií,” řekl Horník.

Podotkl také, že před senátory stojí důležitý úkol prosadit, aby Senát mohl zákony projednávat nikoli v měsíční, ale dvouměsíční lhůtě.

Noví senátoři složili slib

Senátoři hlasovali v novém složení, nedávné volby rozhodly o obměně třetiny horní komory. „Vítám mezi námi nově zvolené senátory a těm, co již nepokračují, přeji hodně štěstí,” uvedl na úvod schůze Milan Štěch.

Po české státní hymně pak noví senátoři skládali senátorský slib. Mezi novými senátory jsou například neúspěšní prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer nebo Jiří Drahoš. Slib složil i bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) nebo bývalá poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, která ze strany už vystoupila. Jakožto nejmladší ze zákonodárců četl slib pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Již v úterý si nově zvolení senátoři převzali osvědčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám