Hlavní obsah

Volby v Bílině a Benešově nad Ploučnicí platí, rozhodl soud. Kupčení s hlasy nezjistil

Právo, ape

Návrh na opakování voleb v Bílině na Teplicku zamítl ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem. Podle navrhovatele se tam mělo kupčit s hlasy, soud ale žádné hrubé porušení nezjistil. Podobně soud zamítl návrh z Benešova nad Ploučnicí, kde měla volby ovlivnit tiskovina podobná městským novinám. Proti rozhodnutí soudu není možné podat žádné odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bílinské volby napadl u soudu Pavel Musil ze sdružení Nezávislí v Bílině HNHRM. Podle něj nebyly v Bílině některé volební místnosti dobře zabezpečené, zdržovali se v nich v noci lidé. Údajně také docházelo ke kupčení s hlasy, zvláště ve volební místnosti na sídlišti, které je vyloučenou lokalitou.

Soud nechal přehrát 11 videonahrávek, na nich lidé hovořili o tom, že dostali 300 nebo 400 korun, pokud šli hlasovat pro určitou stranu. Tou mělo být v některých případech ANO a také Bílinští sociální demokraté a nezávislí, kteří skončili za ANO ve volbách druzí. „Všechny důkazní prostředky vyhodnotil soud jako neprůkazné,“ uvedla předsedkyně senátu Markéta Lehká s tím, že na videozáznamech nebyly vidět tváře osob, nebyla uvedena jejich jména a byly točeny na základě návodných otázek.

Minule se volby opakovaly

V Bílině se volby před čtyřmi lety opakovaly kvůli kupčení s hlasy. Podle soudkyně Lehké to byl odlišný případ, kdy došlo k manipulaci s voliči.

Volby v Benešově nad Ploučnicí napadli dva zástupci KSČM kvůli distribuci volebních novin krátce před hlasováním. Noviny vydané některými volebními stranami se velmi podobaly oficiálním městským novinám a mohly prý volby ovlivnit. Podle soudu byl ale čtenář schopen obě tiskoviny odlišit. „Ze strany účastníků řízení zazněly výhrady, že návrh je slabý a nepodložený. Soud se s tím ztotožnil,“ řekla Lehká. Podle ní je normální, že se strany snaží voliče ovlivnit do poslední chvíle.

Krajský soud v Ústí nad Labem obdržel celkem 27 stížností na volby. Zatím nerozhodl ještě o třech, v ostatních případech je zamítl. Stížnost na volby v Chomutově navrhovatel těsně před rozhodnutím stáhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám