Hlavní obsah

Soud se zabývá možným kupčením s hlasy při volbách v Bílině

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Podezřením z uplácení voličů při komunálních volbách v Bílině na Teplicku se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. U sodu se objevily videonahrávky, na kterých voliči uváděli, že dostali peníze za volbu konkrétní strany. Před čtyřmi lety se hlasování v Bílině kvůli prokázanému kupčení s hlasy opakovalo.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté u volební místnosti v Bílině

Článek

Podle stěžovatele Pavla Musila ze sdružení Nezávislí v Bílině HNHRM (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst) nebyly v Bílině některé volební místnosti dobře zabezpečené, zdržovali se v nich prý v noci lidé. Údajně také docházelo ke kupčení s hlasy, zvláště ve volební místnosti na sídlišti, které je vyloučenou lokalitou.

„Členka volební komise cenzurovala voličům lístky, pokud tam zjistila jinou stranu, dávala jim lístky nové,“ uvedl u soudu Musil.

Lidé měli dostat zaplaceno

Soud na pondělním jednání nechal přehrát 11 předložených videonahrávek, na nich lidé uváděli, že dostali 300 nebo 400 korun, pokud šli hlasovat pro určitou stranu. Tou měla být v některých případech ANO a také Bílinští sociální demokraté a nezávislí, kteří skončili za ANO ve volbách druzí. „Tady za to rozdávali peníze, dali mi 400 a volební lístek se zaškrtnutým číslem 6,“ řekl jeden z oslovených lidí na nahrávce.

U soudu se strany přely o důvěryhodnost těchto svědků. Soud také četl vyjádření policie, která volby v Bílině dosud prošetřuje. Police se podle svého vyjádření například zabývala oznámením komise z jedné volební místnosti, kam se přišly ptát dvě ženy, zda za hlasování dostanou peníze.

Právní zástupce Bílinských sociálních demokratů a nezávislých požaduje návrh na zneplatnění voleb zamítnout, žádná nezákonnost se podle něj neprokázala. Soud rozhodne ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám