Hlavní obsah

Nehorázné. Babiše naštvali vlastní poslanci kvůli platům

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Za nehoráznost označil premiér Andrej Babiš fakt, že poslanci jeho vlastního hnutí ANO dopomohli k tomu, že se politikům zřejmě od ledna zvýší platy skokově o dvacet procent. Nechtěli totiž projednávat novelu, která by skokový nárůst zbrzdila a platy by rostly „jen“ o devět procent. Paradoxní přitom je, že novelu předložila právě menšinová vláda ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Považuji za nehorázné, že nechtějí zabránit tomu, aby se navyšovaly platy poslancům o 20 procent. Je to skandální a je to ostuda,“ řekl Novinkám Babiš.

Zmiňovaná novela o platech ústavních činitelů leží ve Sněmovně od května.

Na dotaz, co s tím bude premiér dělat, odvětil, že bude chtít, aby se novela stihla schválit. „Máme poslance, kteří jsou nezávislí, ne vždy se řídí podle mých názorů. Já za sebe budu chtít, aby se to schválilo. Nevím, jak se k tomu postaví klub, ale máme držet principy, se kterými jsem zakládal hnutí,“ uvedl. Později doplnil, že klub bude pro vládní návrh hlasovat.

Novelu musí ještě schválit Senát

Celá situace vznikla v pátek ráno. Piráti navrhli, aby se novela o platech politiků zařadila na program listopadové schůze. Pokud totiž nestihne projít legislativním kolečkem do konce roku, platy politiků poskočí o dvacet procent.

To, aby se novela projednávala, ale neprošlo. Pro byli jen Piráti, SPD, jeden sociální demokrat, čtyři lidovci a dva poslanci z hnutí ANO. To má přitom ve Sněmovně 78 mandátů.

Faltýnek bez reakce

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na přímou otázku, co na kritiku od Babiše říká a proč ANO nezabránilo skokovému zvýšení, Novinkám neodpověděl a beze slova odešel do poslanecké jídelny.

Kvůli zvyšování platů svolávají mimořádnou schůzi Piráti a SPD.

Poslanci a senátoři letos berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Od ledna by měli brát o dvacet procent víc, tedy 90 600 korun. Pokud by zvedli ruku pro nižší růst o devět procent, bylo by to 83 900 korun.

Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč hrubého do 53 500 Kč. A ty by se v případě razantního zvýšení platů zvedly na 47 100 až 63 900 korun hrubého.

Reklama

Související články

Poslanci zdržují. Zachraňují si platy

Spor poslanců o to, zda si platy od ledna zvednou o sedm, nebo o patnáct tisíc hrubého měsíčně, se blíží k rozuzlení. Od května jim vycházela zdržovací...

Výběr článků

Načítám