Hlavní obsah

Zeman s Kiskou v dešti položili věnce u památníku na Vítkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V deštivém počasí se v neděli dopoledne konal pietní akt na pražském Vítkově k stému výročí vzniku Československa. Prezidenti a premiéři Česka a Slovenska s dalšími představiteli obou států položili k památníku věnce.

Pietní akt na VítkověVideo: Novinky

 
Článek

Pietní akt zahájil jako obvykle chorál Ktož sú boží bojovníci, za jehož zvuku vojáci přinesli historické armádní prapory. Nastoupené vojenské jednotky nejprve pozdravily ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a náčelníka generálního štábu české armády Aleše Opatu. Po nich prošli před vojáky prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska.

Prezidenti spolu s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, čelnými představiteli českého a slovenského Parlamentu, armády či církví a veterány položili věnce k hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Minutou ticha pak uctili památku všech vojáků padlých v boji za svobodu a nezávislost. Vojáci vystřelili za zvuku trubky několik čestných salv.

Akci provázela silná bezpečnostní opatření. Novináři procházeli před zahájením piety bezpečnostním rámem a byly prověřovány jejich tašky a batohy. Během piety také letos doprovázelo politiky více bodyguardů než obvykle, řekl České televizi bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Podle něj to bylo mimo jiné kvůli deštivému počasí, kdy členové ochranné služby museli držet nad účastníky akce deštníky.

Kiska půjde za Žbirkou i na Hrad

Slovenský prezident Kiska už měl za sebou i pietu v Bratislavě, kde spolu s šéfem slovenského parlamentu Andrejem Dankem položili věnce k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Kiska i šéf parlamentu Andrej Danko při této příležitosti označili Štefánika za přední osobnost v dějinách země.

V Praze, kam se poté přesunul, se Kiska odpoledne setká s bývalou generální ředitelkou Slovenského národního divadla a nynější šéfkou Opery Národního divadla a Státní opery Silvií Hroncovou či slovenským zpěvákem Miroslavem Žbirkou.

Zúčastní se i předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Vyplývá to z programu slovenského prezidenta zveřejněného na jeho internetových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám