Hlavní obsah

Hamáček se na jednání se straníky ocitl pod palbou dotazů na vládu a Pocheho

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Předseda ČSSD Jan Hamáček v úterý večer vysvětloval členům platformy Zachraňme ČSSD další volební debakl. Podle informací Novinek se ocitl pod palbou dotazů na fungování vlády i na to, proč tak dlouho do čela resortu zahraničí prosazoval europoslance Miroslava Pocheho. Podle prvního místopředsedy Jiřího Zimoly se jednalo i o rekonstrukci členů vlády za ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola a předseda strany Jan Hamáček (vpravo)

Článek

„Byla to vnitrostranická diskuze a já nepředpokládám, že z ní budou nějaké konkrétní závěry. Byla to klasická politická diskuze v přátelské atmosféře, občas vyhrocenější, ale to není ani poprvé ani naposledy, kdy takto diskutujeme. Byla to diskuze otevřená a přímá, jak to v demokratické straně má být,” uvedl po jednání předseda ČSSD Jan Hamáček.

Konkrétní reakce, dotazy a kritiku členů novinářům sdělit odmítl s tím, že si nechce informace sdělovat přes média.

Proč tak dlouho tlačil Pocheho?

Jednání začalo zhruba v 17 hodin, trvalo téměř dvě hodiny a účastnila se ho zhruba stovka členů krajských organizací. Podle informací Novinek se ale ocitl předseda strany Jan Hamáček pod palbou dotazů směrem k vládě a fungování strany a debata byla místy velmi kritická. To Novinkám po jednání potvrdil i první místopředseda strany a jeden ze spoluzakladatelů platformy Jiří Zimola.

Otázky směřovaly především na to, proč Jan Hamáček tak dlouho lpěl na Miroslavu Pochem jako ministru zahraničí. „To, že se nám nominace pana Pocheho nepovedla, to si nebudeme nalhávat. Byl to viditelný problém a bohužel musím říct, že kamkoliv jsem před volbami v ČR zajel, tak to byl ten nejslyšitelnější problém,” uvedl po jednání Zimola.

Členové krajských organizací zároveň lídra strany Hamáčka vyzvali k přeregistraci členů, aby se zjistilo, kolik jich skutečně strana má, jelikož se hovoří o tom, že je v ní mnoho tzv. černých duší a řada neaktivních členů. Další výzvy směřovaly k rekonstrukci vlády, konkrétně ministrů za ČSSD.

Zimola: Bavme se o rekonstrukci vlády

„Nadále podporujeme naši účast ve vládě, nicméně současně říkáme, že jsme nebyli schopni dostát všem našim slibům a nevyužili jsme potenciál, který nám byl naší účastí ve vládě dán. Včetně toho, že se bavíme i o částečné rekonstrukci vlády,” řekl po jednání Zimola a dodal, že konkrétní debata o jménech ale neproběhla.

Podle něj by dále mělo dojít i ke změně stanov a měla by se znovu otevřít i debata o přímé volbě vedení strany. Strana by se i tímto prostřednictvím podle něj měla restartovat.

Na jednání byl dále přítomen býlalý místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek, ministr zemědělství Miroslav Toman, bývalý poslanec Karel Šplíchal či bývalý ministr a senátor Zdeněk Škromach.

ČSSD v nedávných volbách obhájila jediný senátorský mandát ze 13, nedařilo se jí ani na komunální úrovni, kde přišla o místo v zastupitelstvech v Praze či Brně a výrazně ztrácela i ve zbytku republiky. Hamáček, který výsledek označil za odraz ode dna po loňských sněmovních volbách, musí spolu s místopředsedy v březnu obhajovat funkci ve vedení na sjezdu.

Hašek: Jsme srdcaři

Platforma zachraňme ČSSD vznikla v lednu 2018. Záměrem je podle jejích členů iniciovat diskusi uvnitř strany. „Je to neformální platforma, nikoli mocenská. Jsme lidi, kteří jsou v sociální demokracii více než 20 let. Troufnu si říct, že jsme srdcaři,“ prohlásil v lednu na založení platformy Hašek.

Dále za ní stojí například bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Letos platforma třeba neúspěšně navrhovala přímou volbu předsedy ČSSD.

O víkendu čeká ČSSD v Hradci Králové jednání ústředního výboru, který bude diskutovat o výsledcích komunálních a senátních voleb. Jiří Zimola je na jednání připraven přednést i závěry z večerního úterního jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám