Hlavní obsah

Ivančickou 140tunovou kapličku od zatáčky stěhují jeřáby

• Aktualizováno
Právo, vtk, mh

Čtvrtek se bezpochyby zapíše do dějin Ivančic na Brněnsku, jeřáby tu v místní části Letkovice stěhují 140 tun vážící novobarokní kapličku z roku 1864. Cílem je posunout ji o tři metry, aby nestála těsně u silnice v ostré zatáčce. Stěhování přijde radnici na 2,5 miliónu korun.

Majitel stavební firmy o stěhování kapleVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Kaple sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie stojí na nešťastném místě. Silnice vedle ní je příliš úzká, takže nesplňuje požadované normy na svoji šířku. Navíc nám do kaple narazilo již několik aut. Potíže s těmito nepříjemnými ťukanci jsou hlavně při zimním náledí,“ řekl Právu ivančický starosta Milan Buček (TOP 09).

Akce vzbudila pozornost místních lidí. Tolik, kolik se jich sešlo ve čtvrtek ráno na návsi obce se 700 obyvateli, tu bývá snad jen o hodech. Dokonce zde mimořádně otevřel i vesnický hostinec Na Školce.

Už před začátkem akce odborníci podlahu kaple sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie vylili speciálním betonem do výšky 20 centimetrů. Vytvořil krustu, která by měla při stěhování pomoci držet objekt pohromadě. Po přesunu má být beton odstraněn.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Příprava na přesun kaple

Dělníci pak obkopali celou stavbu tak, aby se dostali až pod její základy. Pod ně podsunuli ocelové nosníky, za které mohou jeřáby kapličku uchopit.

Dva obrovské stroje začaly zdejší kapli pomalu zvedat v osm hodin ráno. Pomalu, po milimetrech. Zhruba po hodině a půl ovšem přišla komplikace. Citlivé přístroje zaznamenaly, že se objekt nemíní dále zvedat a na lanech začal pružit natolik, že se dokonce objevila na stěně kaple drobná prasklina.

Zvedání tak bylo přerušeno kvůli dalšímu vyztužování a podkopávání stavby. „S tím se nedá nic dělat. Ostatně ani jsme nepředpokládali, že by to měl být jednoduchý proces. Doufejme, že se to vše nakonec zdárně podaří,“ poznamenal starosta Buček.

Přesun kaple v IvančicíchVideo: Miroslav Homola, Právo

Poté, co během několika hodin technici 167 tun těžkou kapli převázali na jiné úvazy a podařilo se jim díky tomu už stavbu odtrhnout od jílového podloží, mohl přesun pokračovat. „Kapli jsme vyzvedli do výšky zhruba 40 centimetrů, což bude na přesun na nové místo stačit. Nyní jsme objekt zase spustili na námi vytvořené podloží, necháme ho odpočívat a mezitím vytvoříme nová chycení. Pak už bude dokončení přesunu jen otázkou času,” řekl René Růžička jednatel a majitel  společnosti Ulas, která se zabývá náročnými stavebními činnostmi.

Kaple se na nové místo, které prodlouží vzdálenost o asi dva a půl metru od silnice zvolna dostávala ještě v patnáct hodin. Konec přesunu byl naplánován zhruba na šestnáctou hodinu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Příprava na přesun kaple

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám