Hlavní obsah

Piráti couvají z podpory zdanění církví

Právo, dan

Piráti mají pochybnosti o církevních restitucích, ale pro zdanění 59miliardové náhrady za nevydaný majetek zřejmě ruku nezvednou. V úterý vyzvali vládu, aby před závěrečným hlasováním o návrhu KSČM předložila podrobnou analýzu, že byla finanční náhrada církvím skutečně předražena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Článek

„Pokud vláda nedoloží, že jsou zásadní důvody pro revizi, tak se obáváme, že zákon může vyvolat pochybnosti Ústavního soudu,“ řekl v úterý předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Piráti proto vyzvali dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO), aby jim analýzu poskytl. Michálek Právu řekl, že by nechtěli zvednout ruku pro něco, co se nezakládá na pevných údajích. „I kdyby vyhotovení analýzy trvalo rok, je lepší počkat než schválit nepodložený zákon,“ dodal.

Minulý týden přitom Michálek tvrdil, že někteří pirátští poslanci – např. on osobně – budou hlasovat pro zdanění. V úterý se ale klub Pirátů dohodl, že bez podrobné analýzy pro zdanění hlasovat nebudou, a požádají ve Sněmovně o odklad.

S tím podle informací Práva Babiš ale nepočítá, poslanci by o zdanění měli opět jednat už příští týden. A i bez Pirátů je ve Sněmovně přes 130 poslanců ANO, ČSSD, KSČMSPD, kteří jsou pro zdanění.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) úřad rozbor už vypracoval. „Udělali jsme si už dřív pro pracovní účely rychlou analýzu, zda ceny odrážely realitu, a na základě toho jsme přesvědčeni, že ceny byly vyšší,“ řekla Právu.

Podle Michálka ale požádají o podrobný rozbor, který vychází z dat mj. ČSÚ. „Ze stanovisek ústavních expertů vyplývá, že revize restitucí je možná pouze v případě, že se prokáže, že došlo k nějakému zásadnímu pochybení, poskytnutí mylných informací a podobně,“ dodal.

Reklama

Související články

Toman chystá audit církevních restitucí

Ministerstvo zemědělství pod taktovkou Miroslava Tomana (za ČSSD) chce prověřit, zda jeho podřízené organizace, jako například Státní pozemkový úřad nebo Lesy...

Výběr článků

Načítám