Hlavní obsah

Zlehčuje ničivé dopady migrace a zastrašuje Němce, pustil se Klaus do Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus v úterý odsoudil prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, která v pondělí prostřednictvím mluvčího uvedla, že Německo v současnosti čelí třem velkým výzvám – zvyšujícímu se pravicovému radikalismu, antisemitismu a násilí ze strany jednotlivých uprchlíků. Podle Klause uráží kancléřka milióny svých spoluobčanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Z kancléřčina vyjádření Klaus vyvozuje, že Merkelová považuje názory obyčejných lidí „za pravicový radikalismus”, čímž podle něj milióny Němců uráží.

Exprezident, netající se svými sympatiemi k protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD), Merkelové rovněž vyčítá, že „zneužívá německé historické špatné svědomí, německý antisemitismus, který vedl až k holokaustu a k osvětimským pecím, k dnešnímu zastrašování občanů”.

Skutečnost, že kancléřka popisuje násilné činy, k nimž došlo v poslední době, jako akty jednotlivců, pak podle Klause pouze „zlehčuje ničivé dopady migrace”.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Anglea Merkelová

„Její slova jsou výsměchem a karikaturou dnešní evropské reality. Evropští demokraté se s tím nemohou smiřovat,” tvrdí Klaus, aniž by zmínil i související excesy pravicových extremistů, kteří se snaží poslední události využít ve svůj prospěch.

V Německu došlo v poslední době k několika násilným trestným činům, z nichž jsou podezřelí migranti. Vedle toho se ale objevují i protižidovské incidenty, koncem srpna například zaútočili maskovaní útočníci na košer restauraci Schalom, přičemž vykřikovali antisemitské urážky jako „Vypadni z Německa, ty židovská svině” a majitele podniku zranili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám