Hlavní obsah

Česko přijde s návrhem pro celou Evropu, prohlásil Babiš před jednáním o migraci

Praha

Problém migrace by se měl řešit na celoevropské úrovni, nikoli jen na úrovni Itálie. Prohlásil to v úterý premiér Andrej Babiš krátce před odletem na Maltu a do Itálie, kde by měl problém s tamějšími šéfy vlád řešit. Debatami o kvótách se podle něj zbytečně ztratily čtyři roky. Nálada v Evropě se za tu dobu změnila, označil ji za protimigrantskou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Česko přijde s návrhem nejen pro Itálii, ale pro celou Evropu. Musíme migraci zastavit,“ řekl Babiš. Řecko, Itálie, Malta a Španělsko musí podle něj jasně říci, že uprchlíky nepřijímají. Pak je třeba jednat s Marokem, Alžírem, Tuniskem, Libyí a Egyptem, aby zastavily migraci na jejich hranicích. „Musíme mít plán pro Afriku, pro jednotlivé země, odkud migranti přicházejí. Jsou to ekonomičtí migranti, neprchají před válkou,“ dodal s tím, že půjde o plán možná na desítky let.

Itálii Babiš navštíví na základě pozvání italského premiéra Giuseppe Conteho. Od schůzky nečeká konkrétní výsledky, jde podle něj pouze o konzultaci. „ČR nechce jen kritizovat, chce přijít s řešením, a proto absolvuji tu cestu,“ uvedl. Chce mluvit hlavně o řešení ostrahy hranic a také o tom, jak by měla fungovat unijní agentura Frontex.

Babiš: Nepřípustná nelegální migrace

Conte pozval Babiše v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje. Z Itálie Babiš odletí na návštěvu Malty, kde se setká s předsedou tamní vlády Josephem Muscatem.

Itálie a Malta leží na trase, kudy v posledních letech mířilo z Afriky do Evropy nejvíce migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám