Hlavní obsah

Úřad řeší zmatky v kampani nezávislých

Právo, Karolína Brodníčková

Financování kampaní kandidátů do Senátu není přehledné. Někteří nezávislí kandidáti si spravují otevřený účet pod svým jménem, jiným je vede strana, která je před říjnovými volbami podporuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volby (ilustrační foto)

Článek

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran proto řeší zmatky. Ačkoliv do voleb zbývají už jen necelé dva měsíce, úřad se ještě snaží shromáždit čísla účtů všech kandidátů nebo stran, které je nominovaly.

„Úřady ze senátních obvodů nám stále posílají, kdo u nich bude kandidovat a kdo kandidáty registroval. Bez ohledu na to, zda kandidát dělá či nedělá kampaň, musí nám poslat oznámení o volebním účtu,“ řekl Právu Jiří Navrátil z dohledového úřadu.

Těm, kteří otevřený účet s přehledem všech výdajů za kampaň nezveřejní, hrozí pokuta do sto tisíc korun. Každý kandidát smí za kampaň pro první kolo utratit dva milióny korun, pro druhé kolo volby dalšího půl miliónu.

Strany se dohodly, že mě bude nominovat STAN a veškeré účetnictví vede STAN
Jiří Drahoš

Na stránkách dohledového úřadu jsou transparentní účty pro senátní volby dvojího typu. První vedou politické strany pod svým názvem a objevují se v nich náklady za kampaně všech jejich kandidátů.

Některé strany však vedou účetnictví i za „nezávislé“. Například nezávislý kandidát Jiří Drahoš, který kandiduje ve čtvrtém obvodě hlavního města s podporou TOP 09, STAN, lidovců a zelených, si nechává kampaň vést od hnutí STAN.

„Strany se dohodly, že mě bude nominovat STAN a veškeré účetnictví vede STAN,“ řekl Právu Drahoš.

Foto: Mapy.cz

Budova v brněnské Kounicově ulici, kde sídlí Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Z účtu tedy není patrné, kolik bude jeho kampaň stát, stejně jako to není jasné u kandidátů ostatních stran.

Někteří jiní nezávislí kandidáti si vedou účet zcela sami pod svým jménem. Mezi nimi je třeba bývalý premiér a dřívější šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Paroubka sponzoruje exposlanec Benda

Ten kandiduje s podporou soc. dem. na Ostravsku. Podle transparentního účtu mu věnoval 200 tisíc na kampaň přítel z ČSSD a strany LEV 21, podnikatel a bývalý poslanec Petr Benda.

Z účtu profesora práva Aleše Gerlocha zase plyne, že kampaň platí on a jeho rodina a na volební účet vkládá peníze výhradně v hotovosti.

Volby do Senátu 2018
První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční 5. a 6. října, druhé o týden později. Týká se volebních obvodů 2 (Sokolov), 5 (Chomutov), 8 (Rokycany), 11 (Domažlice), 14 (České Budějovice), 17 (Praha 12), 20 (Praha 4), 23 (Praha 8), 26 (Praha 2), 29 (Litoměřice), 32 (Teplice), 35 (Jablonec nad Nisou), 38 (Mladá Boleslav), 41 (Benešov), 44 (Chrudim), 47 (Náchod), 50 (Svitavy), 53 (Třebíč), 56 (Břeclav), 59 (Brno-město), 62 (Prostějov), 65 (Šumperk), 68 (Opava), 71 (Ostrava-město), 74 (Karviná), 77 (Vsetín), 80 (Zlín).

Bývalý prezidentský kandidát, lékař Marek Hilšer velkou část kampaně zaplatí z toho, co vybral od lidí na stránkách Hithit. Tam se mu podařilo získat 350 tisíc korun. Po zaplacení provize Hithitu si připsal na účet 277 tisíc korun.

Na stránkách na začátku srpna ještě zcela chyběl odkaz na účet jiného prezidentského kandidáta, Pavla Fischera, kterého podpořila ODS, lidovci, TOP 09 i STAN. Účet si však povede sám.

„To bude asi omyl. Na svých webových stránkách odkaz na účet mám. Já si vedu účet sám, protože jsem nezávislý,“ řekl Právu s tím, že se do voleb zapsal teprve týden před tím. Aktuálně skutečně na webu odkaz lze najít.

Povinný účet

Kromě politických stran a hnutí nebo přímých kandidátů si musí založit otevřený účet kaž­dá fyzická či právnická osoba, která chce do kampaně také „promluvit“. Ve volbách do Sněmovny se takto například registroval Spolek pro zachování demokracie.

Ve volbách do Senátu však prozatím web úřadu tzv. třetí osobu neeviduje. V senátní kampani může taková „třetí osoba“ utratit za každý volební obvod 40 tisíc korun pro první kolo, pro druhé pak o 10 tisíc korun více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám