Hlavní obsah

Poslanci řešili ztracené agáty, výsledky kontroly v rozvědce jsou tajné

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ze sněmovního výboru pro bezpečnost ve čtvrtek řešili situaci v české civilní rozvědce (ÚZSI) ohledně ztracených odposlouchávacích zařízení Agáta. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je kontrola hospodaření ÚZSI hotova, závěrečnou zprávu dostane v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Uprostřed ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Výbor se zajímal o situaci v ÚZSI, probíhá tam šetření. Jako ministr vnitra nemám informace z těchto úkonů,“ uvedl Hamáček.

„Ale můj předchůdce zadal panu náměstkovi Radku Musílkovi zpracování kontrolní zprávy, na základě toho, co v té zprávě bude, se rozhodnu, jak dál. Ta zpráva je v režimu tajné, nemohu ani naznačovat. Počkám si na ten text, zítra se s ním seznámím,“ řekl Hamáček.

Jak už dříve informovalo Právo, vyšetřovatelé prověřovali nákup osmi až devíti speciálních zařízení na odposlouchávání a lokalizaci mobilních telefonů známých pod jménem Agáta.

Úřad pro zahraniční styky a informace za ně zaplatil 90 miliónů. Co se ale se zařízeními stalo, není jasné. Jeden až tři kusy měly zůstat v Česku a dalších šest mělo skončit v Egyptě.

Zprávu dostane i Babiš

Místopředseda výboru pro bezpečnost Zdeněk Ondráček (KSČM) dodal, že téma je závažné a je třeba jednat bezprostředně. Podle něj se už výsledky kontroly zabývají orgány činné v trestním řízení.

Zprávu o hospodaření civilní rozvědky má dostat také premiér Andrej Babiš (ANO). Poté má rozhodnout, zda jsou zjištění natolik závažná, aby kvůli tomu bylo třeba svolat Bezpečnostní radu státu.

Výbor jednání přerušil do doby, než se Babiš s Hamáčkem se zprávou seznámí. Znovu by měl zasedat 22. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám