Hlavní obsah

V rozvědce hledají ztracené agáty

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci kontroly hospodaření české civilní rozvědky (ÚZSI) postupně vyplouvají na povrch další problematické transakce a kroky bývalého vedení této tajné služby. Podle nynějších zjištění Práva ze dvou na sobě nezávislých zdrojů vyšetřovatelé mimo jiné prověřují nákup osmi až devíti speciálních zařízení na odposlouchávání a lokalizaci mobilních telefonů známých pod jménem Agáta.

Foto: ŠJů, Wikimedia Commons

Sídlo ÚZSI v Praze-Kobylisích

Článek

Jisté je prý zatím jen to, že tyto mobilní přístroje Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v minulosti nakoupil a zaplatil za ně zhruba devadesát miliónů korun. Šlo přitom o nejnovější a vylepšené typy zařízení v podobě dodávky vybavené počítačem se speciálním softwarem.

Jenže co se dělo dál s těmito systémy, které umožňují zachytit signál všech mobilních telefonů v širokém okolí, aniž by je člověk používal, číst SMS zprávy nebo dekódovat šifrované obsahy hovorů, nad tím visí velký otazník.

Agáta někde lítá

Podle informací Práva jeden až tři kusy měly zůstat v Česku a dalších šest se ÚZSI údajně rozhodla darovat v rámci jakési pomoci kolegům z Egypta. Vyplývá to alespoň z dokumentů, které podle zdroje redakce kontroloři prověřují.

Problém však tkví v tom, že prokázané je údajně jen zaplacení všech zařízení. Vyšetřovatelé prý nyní zjišťují, zda v případě agát určených do Egypta nešlo jen o fiktivní nákup, nebo zda přístroje nezmizely někde v prostoru Česka, protože doteď údajně není potvrzeno ani jejich předání do Egypta.

„V této akci bylo všechno špatně a dotyční porušili snad všechny možné předpisy a zákony. A doteď není jasné, kde ty agáty vůbec jsou,“ řekl ve čtvrtek Právu důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek seznámený s prověřováním v ÚZSI.

Nejasnosti však panují i v případě agát nakoupených pro potřeby ÚZSI v rámci ČR. Pracovníci úřadu prověřují podezření, že i v Česku minimálně jeden z těchto speciálních systémů tajné službě chybí. Vyšetřovatelé totiž údajně našli v majetku ÚZSI pouze jeden kus.

„S těmi agátami se skutečně něco děje. Podle mých dřívějších informací jedna agáta skutečně někde lítá a neví se kde. Nesedí to,“ přiblížil další zdroj redakce seznámený s podklady, které obdržela poslanecká Stálá komise pro kontrolu ÚZSI.

Redakce také oslovila ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), který vyšetřování uvnitř ÚZSI ještě jako šéf resortu vnitra v únoru inicioval. Informace Práva ale odmítl komentovat s tím, že už změnil úřad, a tudíž závěry vnitřního prověřování tajné služby nedostává. Výsledky šetření vnitřních orgánů ÚZSI měly být původně hotové už koncem června, nakonec ale kontroloři dostali delší lhůtu, a to do poloviny července.

Řeší se i další průšvihy

Kromě podezření na zmizení agát řeší také nákup předraženého majetku, chybějící faktury a pochybnosti o tom, zda vyplacené peníze putovaly tam, kam měly. Civilní rozvědka navíc podle dřívějších informací Práva zřejmě uskutečnila v zahraničí finančně nákladné operace, o kterých česká vláda neměla ani ponětí. I když je podle zákona musí svým usnesením schválit.

Už v květnu proto Metnar ještě jako ministr vnitra dočasně postavil mimo službu ředitele této tajné služby Jiřího Šaška, aby jeho podřízení mohli vyšetřovat nezávisle. Šašek je prý totiž podepsán pod řadou kontroverzních a podezřelých smluv či nákupů.

Dozor pražských žalobců

Redakce zjistila, že kontroloři pracují ohledně způsobené možné škody s částkou zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

„Z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování a účtování zpravodajské činnosti, a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti za období let 2015 až 2017,“ sdělil už v květnu novinářům ministr Metnar.

Kvůli podezření hned z několika trestných činů včetně zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku anebo zpronevěry podal sám úřad v březnu trestní oznámení, které řeší Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Rozvědku nyní dočasně vede náměstek ředitele Radek Musílek, který vystřídal bývalého náměstka a údajně Chovancova muže Zdeňka Blahuta. Ten z ÚZSI odešel.

Musílka média naopak označují za člověka blízkého premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám