Hlavní obsah

Parta neznámých i političtí matadoři. Kdo chce být novým pražským primátorem?

Novinky, Renáta Bohuslavová

Kdo bude novým pražským primátorem po končící Adrianě Krnáčové (ANO)? Zatímco ODS i koalice TOP 09, STAN a lidovců stejně jako komunisté nasazují „staré známé” tváře jako Bohuslava Svobodu, Jiřího Pospíšila nebo Martu Semelovou, hnutí ANO, Piráti i ČSSD v Praze sází na téměř neznámé nováčky. Jde podle nich spíše o program než o konkrétního lídra. Na jejich představení už mají strany méně než tři měsíce.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo

Zleva Jakub Landovský (ČSSD), Bohuslav Svoboda (ODS), Petr Stuchlík (za ANO) a Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Jako poslední lídra do pražských voleb v sobotu definitivně představilo hnutí ANO. Bude jím multimilionář a generální ředitel finanční poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

Ten v souvislosti se svou kandidaturou čelí kritice. Primárky strany totiž v Praze vyhrál poslanec a současný zastupitel v Praze Patrik Nacher, ale lídr hnutí ANO Andrej Babiš ho na poslední chvíli vyměnil. Důvodem podle Babiše a jeho poradců je, že Nacher není moc známý. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Stuchlík na archivním snímku

Stuchlík je zároveň kritizován i za to, že je investorem firmy Fair Credit, která poskytuje lidem půjčky s vysokým úrokem a ti se pak při splácení mnohdy dostávají i do dluhových pastí.

Dalšího téměř neznámého politika nasadili Piráti. Ti si už v březnu ve vnitrostranickém hlasování vybrali lékaře a současného člena Správní rady VZP Zdeňka Hřiba. To, že není Hřib příliš známý, Piráty netrápí a věří, že mohou v Praze vyhrát. Je podle nich důležitá především značka, a ne konkrétní člověk. [celá zpráva]

Foto: Pirátská strana

Zdeněk Hřib

Další méně známou tváří je jedenačtyřicetiletý kandidát ČSSD Jakub Landovský, syn herce Pavla Landovského, který v současné době řídí na ministerstvu obrany sekci obranné politiky a strategie. Landovský je vystudovaným právníkem a svou politickou kariéru začínal jako asistent Jiřího Dienstbiera staršího, později spolupracoval i s Jiřím Dienstbierem mladším, kterému dělal například mluvčího během prezidentských voleb v roce 2013. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Landovský chce být stále náměstkem ministra obrany.

Naopak na známé a politicky protřelé tváře vsadily ODS i koalice TOP 09, STAN a lidovci, kteří jdou do pražských voleb společně.

V řadách ODS, TOP 09 a KSČM chtějí uspět zkušení politici

Občanští demokraté nasadili exprimátora Bohuslava Svobodu. Čtyřiasedmdesátiletý gynekolog a porodník vedl Prahu od listopadu 2010 do května 2013. Od října 2013 je pak poslancem. Svoboda je navíc nepravomocně odsouzen v souvislosti s kauzou Opencard. O vydání kvůli novému trestnímu stíhání žádala policie Sněmovnu i loni, poslanci ho ale vydat odmítli. Dvojkou na kandidátce bude současná místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. [celá zpráva]

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lídr ODS do komunálních voleb v Praze Bohuslav Svoboda na čtvrtečním sněmu.

Koalice TOP 09, Starostů a lidovců v Praze nasadila předsedu TOP 09, europoslance a bývalého ministra spravedlnosti za ODS Jiřího Pospíšila. Záda mu bude krýt právnička Hana Marvanová, která na politické scéně působí od roku 1990. Ta v roce 2014 byla i náměstkyní tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO). O několik měsíců později ale Marvanová kvůli rozepřím rezignovala.

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Jiří Pospíšil a Hana Marvanová na tiskové konferenci ke spolupráci STAN a TOP 09 v Praze

Do pražských voleb by chtěl zasáhnout i starosta Prahy 7, současný pražský zastupitel a poslanec za lidovce Jan Čižinský. Ten založil vlastní sdružení Praha Sobě, se kterým musí pro kandidaturu sesbírat až 90 616 podpisů. V minulém týdnu avizoval, že jich má už 88 tisíc a že se jim tak hranice dosáhnout podaří.

Sdružení chce podpisy sbírat až do 13. srpna a jako cíl si dalo 100 tisíc podpisů, aby mělo rezervu v případě neplatnosti hlasů. Ačkoliv kandidátky i seznamy s podpisy musí být podány do 31. července, sdružení může podpisy sbírat právě ve lhůtě, kdy je budou kontrolovat úředníci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marta Semelová ve čtvrtek u soudu

Se známou tváří jde do boje o křeslo pražského primátora i KSČM. Nasadili současnou zastupitelku a neúspěšnou kandidátku v loňských sněmovních volbách Martu Semelovou.

Ta v minulosti zpochybnila například výpověď političky Milady Horákové zavražděné ve vykonstruovaných politických procesech a okupaci v letech 1968 označila za internacionální pomoc. Dlouhodobě bagatelizuje i zásahy StB a političtí vězni podle ní byli lidé vězněni za běžnou kriminální činnost. [celá zpráva]

Poslední týden na podání kandidátky

Která ze stran se svým lídrem uspěje, zda Pražané vsadí na neznámé tváře a jestli nakonec vítězná strana bude mít i primátora, bude jasné první říjnovou neděli, kdy budou známy výsledky voleb na pražský magistrát i do místních zastupitelstvech po celé České republice.

Na podání kandidátek už mají strany a hnutí jen týden. Poslední termín je 31. července v 16 hodin. Poté se naplno rozběhne volební kampaň. Deník Právo v minulém týdnu zveřejnil i informace o tom, kolik se strany chystají do kampaní investovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám