Hlavní obsah

Česko kvůli bezpečnosti zastavilo ve Vietnamu příjem žádostí o dlouhodobá víza

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, ada

Vláda rozhodla o dočasném zastavení příjmu žádostí o vydání dlouhodobých víz občanům Vietnamu. Podle ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) je důvodem přetížení ambasády ve Vietnamu a rovněž bezpečnostní riziko. Před ním v souvislosti s organizovaným zločinem již dříve varoval i bývalý šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

ČR pozastavila příjem žádostí o dlouhodobý pobyt za účelem zaměstnání a žádostí o dlouhodobé vízum za účelem podnikání.

„Důvodem pro přijetí tohoto opatření je dlouhodobě vysoký počet těchto žádostí na českém zastupitelském úřadu v Hanoji a jeho kapacitní přetížení a zároveň rizika, která mimo jiné projednala Bezpečnostní rada státu,“ uvedl Hamáček s tím, že pokračuje přijímání žádostí za účelem sloučení rodin.

Situace je vážná, tvrdí Zaorálek

O Vietnamu jako „bezpečnostním riziku prvního řádu” hovořil v červnu ve Sněmovně jeden z Hamáčkových předchůdců Zaorálek. [celá zpráva]

Rozhodnutí vlády Zaorálek proto vítá. „Jsem rád, že vláda na situaci reagovala,“ řekl Právu s tím, že situaci považuje za vážnou. ČR se podle něj stává centrem výroby syntetických drog, na což upozornila také detailní sto stránková zpráva, kterou se zabývala Bezpečnostní rada státu.

„Je to ale v utajeném režimu, takže z ní nelze nic citovat, nicméně platí, opakovaně jsme žádali vietnamskou stranu o pomoc, ovšem bez výsledku,“ tvrdí šéf zahraničního výboru a exministr zahraničí. Pro nás je to nepřijatelná situace i ve vztahu k našim sousedům, kteří jsou tím postiženi, což ovlivňuje vzájemné vztahy,“ dodal Zaorálek.

Velké množství v Česku vyrobených drog totiž končí v Německu.

Zaorálek: Vietnamci se mi omlouvali

„Vietnam je prostě organizovaný zločin. Když jsem byl v Hanoji a v Saigonu, tak se mi Vietnamci omlouvali, normální Vietnamci, že nám prostě takovýmto způsobem posílají takovýto rozsah zločinu do České republiky,” uvedl v červnu na jednání výboru Zaorálek na jednání výboru, přičemž již tehdy připomněl podíl vietnamské komunity na výrobě a distribuci drog v česko-německém pohraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám