Hlavní obsah

Zaorálek: Vietnam je bezpečnostní riziko prvního řádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr zahraničí a šéf zahraničního výboru Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve čtvrtek označil v souvislosti s organizovaným zločinem Vietnam za bezpečnostní riziko prvního řádu. Ze země do Česka často přicházejí lidé spojení s organizovaným zločinem. Zaorálek situaci komentoval v reakci na slova státního tajemníka ministerstva Miloslava Staška, který popisoval situaci s vydáváním víz v některých zemích.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„My jsme tomu věnovali mimořádnou pozornost, tomu se věnovala i Bezpečnostní rada státu,” řekl někdejší ministr Zaorálek. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko prvního řádu. „Vietnam je prostě organizovaný zločin. Já když jsem byl v Hanoji a v Saigonu, tak se mi Vietnamci omlouvali, normální Vietnamci, že nám prostě takovýmto způsobem posílají takovýto rozsah zločinu do České republiky,” řekl.

Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková přišla s informací, že nedávno navštívila se školským výborem Vietnam a od té doby se na ni obracejí lidé se svými potížemi při získávání českých víz. Popisují, jak se nemohou na českou ambasádu dovolat, jak se s vízy obchoduje a jak je celý proces neprůchodný. Jeden občan, jak popsala, se dokonce rozhodl vydat na české velvyslanectví osobně, ale odvedla ho policie.

Babiš byl prý šokován

Zaorálek řekl, že hlavním problémem mezi Českem a Německem je výroba pervitinu a čínské nebo vietnamské gangy, které ho vyrábějí. „Škody způsobené České republice jsou takového rozsahu, to byly desítky miliard, to si pamatuji, že i (bývalý ministr financí a nynější premiér) Andrej Babiš byl šokovaný, když viděl ty sumy,” popisoval Zaorálek.

Informace podle něj nebyly nikdy v plném rozsahu zveřejněny a jednalo se o nich pouze na Bezpečnostní radě státu. Vietnamská strana podle něj nebyla schopná s problémem nic dělat.

Využívají studentská víza

Poslankyně Majerová Zahradníková vyzvala i k debatě o podpoře studentských víz. I s tím narazila u Zaorálka, který řekl, že právě studentská víza jsou nejlepším nástrojem, jak dostat zločince do ČR.

Zaorálek také odmítl, že se čeští pracovníci na zastupitelských úřadech účastní nelegálních praktik při obstarávání víz. „Odmítám spekulace, že naši pracovníci v tom jedou taky,” řekl. Podle něj si to ministerstvo ověřovalo i za pomoci zpravodajských služeb.

Z debaty nakonec vyplynulo, že zahraniční výbor uspořádá k problematice vydávání víz a k Vietnamu zvláštní jednání. Sněmovna už schválila dvě smlouvy s Vietnamem, a to smlouvu o spolupráci v boji s trestnou činností a o předávání odsouzených osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám