Hlavní obsah

Sucho bude dál trápit Česko

Právo, Jan Holý

Vedro a sucho trápí Česko dál. Stav půdy a hladiny podzemních i povrchových vod kvůli horku a nedostatku srážek odpovídal podle odborníků již koncem června spíše začátku srpna. Z hlediska vegetace je pak příroda v předstihu asi tří týdnů.

Foto: ČHMÚ

Srážkový evapotranspirační index ukazuje rozdíl úhrnu srážek a výparu pro období 1 měsíc. Hodnota 5 znamená extrémní sucho, 4 - výjimečné sucho, 3 - výrazné sucho, 2 - mírné sucho, 1 - slabé sucho, 0 - bez výskytu sucha.

Článek

„Z hlediska teplotních sum, které jsme letos zaznamenali, odpovídá naše podnebí standardům v oblasti jižního Maďarska a severu Rumunska,“ sdělil Právu předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Nic na tom nezměnil ani přechod studené fronty s přeháňkami koncem minulého týdne, stejně jako současné vydatné deště na východě ČR. Půda suchem praská a průtoky ve většině vodních toků dosahují sotva poloviny množství vody, které obvykle korytem v červenci protéká.

Srážkové poměry se podle prognóz Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) příliš nezlepší. Meteorologové předpokládají, že celé období od 16. července do 12. srpna že bude při letních teplotách srážkově průměrné. Srážky mají mít z velké části charakter lokálních přeháněk a bouřek a lze očekávat velké místní rozdíly. „Všeobecný deficit vláhy bude dál pokračovat,“ potvrzuje ČHMÚ.

Čekali zpoždění, ale vše je dříve

V březnu očekávali jak zemědělci, tak ovocnáři zpožděný začátek sezóny až o dva týdny. Opak je pravdou.

„Přestože byl březen velice chladný, za tři měsíce od dubna do června poskočila sezóna o 40 dní kupředu. Nyní se tak nacházíme v předstihu přibližně o tři týdny,“ potvrdil Ludvík.

Doslova srpnové počasí, které do Česka dorazilo již v červnu, znamená pro zemědělce především ekonomickou nejistotu. Na jedné straně sčítají škody způsobené nepříznivým počasím, na straně druhé s obavami vyhlížejí další sklizeň.

Foto: ČHMÚ

Míra ohrožení půdním suchem ve vrstvě 0 až 40 cm. Stupeň 0 - bez ohrožení, 1 - malá, 2 - nízká, 3 - středně velká, 4 - vysoká, 5 - velmi vysoká.

Žně kvůli horkému počasí letos začaly o dva až tři týdny dříve, než bývalo zvykem. I když zemědělci původně očekávali výrazný propad, nyní se ukazuje, že sklizeň obilí bude jen mírně nižší. Zatím se však neví, jakou bude mít sklizené obilí kvalitu.

Závlahy nemusí stačit

Zejména ovoce a zelenina ale nestačí do správné velikosti a kvality dorůst a budou na běžném trhu neprodejné.

Hlavně v místech, kde zemědělci nepoužívají závlahové systémy. I tyto systémy jsou navíc do budoucna kvůli nedostatku vody ohroženy.

„Se závlahovými systémy velké rozdíly na plodinách neevidujeme. Z dlouhodobého hlediska se však jedná o nebezpečí i pro nás. V případě nedostatku vody se může stát, že závlahu nebudeme moci využívat,“ vysvětluje Josef Souček, ředitel společnosti Agáta.

Podobný problém vnímají i vinaři. „Naše vinařství má více než polovinu vinic pod závlahou. Na těchto plochách nás tak srážkový deficit v období nalévání hroznů neohrožuje, nedochází ani k usychání keřů.

Ovšem ne každé vinařství si ji může dovolit nebo má v blízkosti zdroj vody,“ říká sklepmistr Ctirad Králík z Vinařství Sedlec.

Ovocnáři jsou optimisté

Celkové ekonomické dopady rozmarného počasí na letošní úrodu jsou zatím nejisté. Mezi ovocnáři převládá mírný optimismus, očekávají snižování cen ovoce. Zelináři oproti nim nejásají. Podle nich bude letos zeleniny nedostatek, což se promítne do zvýšení konečné ceny pro spotřebitele.

„Výnosy u některých plodin jsou již nyní menší a obchodníci na to reagují zvýšením cen. Sucho postihlo i další evropské země. Předpokládáme proto, že kvalitní zeleniny nebude přebytek,“ uvedla Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy.

Na mírně pozitivním výhledu pěstitelů ovoce se projevuje fakt, že Českou republiku letos nezasáhly silné jarní mrazy. I kvůli nim sahaly u ovocnářů v loňském roce škody k 500 miliónům korun, u vinařů šlo dokonce o 1,2 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám