Hlavní obsah

Ovoce je kvůli suchu a horku méně. Navíc zdražuje

Právo, Jan Holý

Češi ročně spotřebují v průměru na obyvatele kolem 85 kg ovoce. Za většinu položek si ale letos budou muset zřejmě připlatit. Na ceny má totiž vliv průběh počasí a to letošní s rychlým nástupem vysokých teplot a nedostatkem srážek tomu nahrává. Ovoce je méně a některé v horší kvalitě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ceny ovoce se v květnu podle údajů Českého statistického úřadu meziročně zvýšily o 54 procent. Na pultech obchodů se tak kilogram třešní prodává za 120 až 190 Kč i více a jahod za 90 až 180 korun. Drahé jsou i meruňky, od 70 do 100 Kč za kilo.

Levnější byly jahody při samosběrech, kde se cena pohybovala mezi 40 a 50 Kč za kilogram. Ty už ale většinou skončily. Právě kvůli nedostatku srážek a teplému konci jara. U třešní je pak cena kolem 30 korun.

Třešňovek ubývá

Sklizeň jahod začala letos podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka minimálně o dva týdny dříve než obvykle a trvala velmi krátkou dobu. Navíc jahody měly kvůli počasí proti minulým rokům zhruba poloviční výnos.

„Špatná sklizeň je i u třešní, kde nebyly sady zavlažovány. Plody jsou velmi malé a složitě prodejné,“ řekl Ludvík. Suchem jsou podle něj v sadech bez závlahy ohroženy i meruňky a broskve.

Vysoká cena třešní v obchodech je dána především tím, že stromů třešní v našich sadech ubývá.

„Z hlediska domácí produkce tak jde o nedostatkové zboží. To umožňuje prodejcům zvýšit ceny i u dovážených produktů,“ vysvětlil zemědělský analytik Petr Havel.

„Cena mívá během zpravidla standardní vývoj, na vrcholu sklizně, kdy je produktu nejvíce, dochází k poklesu. Například třešně a jahody, ale třeba i meruňky měly vrchol sklizně nejenom dříve, ale také výrazně rychleji, tedy sezóna se zkrátila,“ komentoval letošní vývoj cen mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek.

Podle něj navíc plody byly zpravidla menší, neodpovídající standardní kvalitě, což znamená, že u nejlepší kvality, která byla často z dovozu, se cena výrazně zvýšila.

Méně i jablek

„Určitá redukce velikosti plodů bude letos i u jablek. Kde ale mají zemědělci plochy pod závlahou, tam problémy nejsou,“ dodal Felčárek. U jablek a hrušek je podle Havla současný růst cen ovlivněn loňskou nižší úrodou, kdy zásoby došly dříve než obvykle, a nová úroda je teprve na počátku. „Tím se zvýšilo napětí mezi nabídkou a poptávkou,“ konstatoval Havel.

Na výši sklizně, a tedy i výsledných cenách bude mít u jablek, které jsou hlavní ekonomickou komoditou českého ovocnářství, zásadní vliv sucho. „Bude záležet na srážkách v nadcházejících měsících. Násada u jablek je velmi solidní, plody by při nedostatku vláhy byly malé,“ vysvětlil Ludvík.

Ceny ovoce se ale můžou během týdne i zásadně měnit, někdy až o desítky procent. „Záleží na tom, ve které zahraniční destinaci se zboží nakupuje a dováží a jak probíhá úroda, “ uvedl Havel.

Podle něj záleží i na čerstvosti a vzhledu ovoce a zeleniny. Čerstvé produkty považují spotřebitelé za kvalitnější a jsou za ně ochotni zaplatit i vyšší cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám