Hlavní obsah

Velrybář Horáček lovil i dotace. Za deset let téměř 50 miliónů

Právo, Matěj Říha, Adéla Jelínková

Firmy spojené s obviněným ústeckým podnikatelem Tomášem Horáčkem získaly v posledních deseti letech na dotacích minimálně přes 48 miliónů korun. Horáček se přitom podle policie díky známostem přisál na zakázky v pražských nemocnicích na Bulovce a na Františku.

Foto: Novinky

Nemocnice Na Bulovce

Článek

Právo údaje získalo z veřejných zdrojů Finanční správy. Drtivou většinu těchto peněz obdržela První chráněná dílna – společnost, jež prostřednictvím zaměstnávání postižených osob získávala výhody v soutěžích o veřejné zakázky.

Postupem času se tak z podniku stal jakýsi mišmaš, skrze nějž Horáček jen za poslední tři roky získal zakázky státních či krajských podniků za zhruba 632 miliónů korun.

Zakázky přitom dostával podnikatel, jenž v minulosti sháněl černé duše pro ČSSD, na zcela nesouvisející projekty – od dodání kamer ministerstvu vnitra po úklid nemocnic.

Dílna od roku 2009 dostala dotace za zhruba 47 miliónů. Nejvíc peněz firma čerpala na vybavení a rekonstrukci své provozovny v Ústí nad Labem. Například na šicí stroje a žehlicí linku v roce 2014 dostala z dotací 14 miliónů korun, o dva roky dříve zhruba stejnou částku dílna obdržela na svou rekonstrukci.

Foto: Novinky

Nemocnice Na Františku

Postižení zástěrkou?

Velkou část peněz rovněž ukrojily dotace schválené ministerstvem práce a sociálních věcí, které se týkaly zaměstnávání zdravotně postižených osob.

Na činnost První chráněné dílny už od roku 2014 upozorňuje mezinárodní nezisková nevládní organizace Transparency International (TI), podle které Horáček prostřednictvím byznysu s postiženými získával široké spektrum veřejných zakázek.

Činnost dílny podle TI vytváří dojem, že se jedná o jakéhosi prostředníka pro získávání veřejných zakázek za pomoci zaměstnávání zdravotně postižených. Ti se však podle organizace na realizaci zakázek nepodílejí buď vůbec, nebo jen minimálně.

Na svých webových stránkách firma píše, že loni zaměstnávala 400 lidí, z nichž mělo být 70 procent postižených.

Pro představu toho, jak různorodá byla činnost Horáčkovy dílny, lze citovat veřejné zdroje. Z nich například vyplývá, že společnost v roce 2016 vysoutěžila zakázku na dodávku traktorů pro Lesy hlavního města Prahy za bezmála šest miliónů korun, tentýž rok vyhrála soutěž na dodávku notebooků záchranné službě Moravskoslezského kraje za přibližně stejnou sumu.

Dále pro veřejné instituce společnost nakupovala i zametací stroje, nábytek nebo hnojiva. Tyto zakázky však byly údajně mnohdy řešeny subdodavatelsky – podle TI z 90 až 100 procent.

TI: Omezování konkurence

I z předmětu podnikání, který má firma uvedený v obchodním rejstříku, je zřejmé, že se Horáček snažil obsáhnout co největší poptávku trhu. Chráněná dílna tak má údajně zajišťovat činnost účetních poradců, výrobu, instalaci i opravy elektrických přístrojů, čištění a praní textilu, truhlářské a podlahářské práce, ostrahu majetku i osob nebo výrobu nebezpečných chemických látek a směsí.

Chráněná dílna navíc jako společnost zaměstnávající více než polovinu osob se zdravotním postižením má automaticky nárok na snížení nabídkové ceny o 15 procent. Tímto může podle TI docházet k omezování konkurence, a tudíž k zadávání zakázek za nevýhodných podmínek.

Další dotace, v celkové sumě přes milión korun, získaly i další čtyři firmy, na které měl podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Horáček vliv. Celkově se ale ministerstvo zajímá v souvislosti s obviněným podnikatelem o 38 nejrůznějších společností.

Stíhaný podnikatel čerpal například příspěvky i na rekonstrukci romantického hradu Kunzov na Přerovsku z počátku 20. století, který vlastní přibližně tři roky.

Prostřednictvím firmy Kunzov, s. r. o., Horáček od roku 2015 získal tři dotace z různých programů na záchranu kulturních památek. Celkem šlo o 630 tisíc korun.

Poslední dotační smlouva byla uzavřena letos 5. června, pouhých 23 dní předtím, než si pro Horáčka přišli policisté. Firma měla podle smlouvy zveřejněné v registru smluv obdržet 200 tisíc korun na opravu litinového schodiště objektu. Ve zrekonstruovaném hradu má údajně vzniknout například ubytování, wellness, středověká krčma nebo zábavní rodinný park.

Státní nebo evropské dotace v malé míře čerpaly také další společnosti z ministerského seznamu podezřelých. Jde o společnosti Active Vision SE, Hospital In SE a o prádelnický tuzemský gigant Chrištof, které v součtu získaly 900 tisíc korun.

Firma Active Vision se dle dostupných zdrojů zaměřuje na dodávky obrazových systémů do zdravotních zařízení, jakými jsou obrazovky nainstalované v čekárnách pro pacienty nebo vyvolávací zařízení.

Vojtěch chce rozkrýt Horáčkovu síť vlivu

Za poslední tři roky firma získala 26 veřejných zakázek za téměř 64 miliónů. Mezi jejími klienty byla např. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nebo krajská nemocnice v Liberci. Mezi zákazníky se objevovaly i nejrůznější domovy pro seniory.

Hospital In se zase zaměřuje na dodávání hygienických a dezinfekčních prostředků, například rukavic nebo gelů.

Vojtěch chce mít na stole do dvou týdnů přehled o tom, v jakých nemocnicích a zakázkách figurovala nějaká ze zmíněných 38 společností, které Horáček podle ministerstva mohl ovlivňovat. Nemocnice mají podle interního nařízení prověřit smlouvy uzavřené od roku 2010.

Právo na základě seznamu z registru smluv zjistilo, že všechny tyto firmy za poslední tři roky uzavřely kontrakty za zhruba 1,3 miliardy korun. Tyto zakázky se z větší části týkaly různých dodávek materiálu či služeb do zdravotnických zařízení nebo domovů pro seniory.

Z výpisu v obchodním rejstříku také vyplynulo, že Horáček nebo jeho nejbližší příbuzní působili v jedenácti firmách ze seznamu. Severočeský podnikatel však měl podle všeho vliv také na další společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám