Hlavní obsah

Foldyna: Jestli to Krčál nevysvětlí, musí odejít jako Malá

• Aktualizováno
Právo, Karolina Brodníčková

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) by měl vysvětlit, jak se stalo, že se pasáže jeho bakalářské práce shodují se starším textem jiné autorky, míní místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Pokud tak neučiní, měl by na post ve vládě rezignovat, stejně jako to učinila exministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), dodal. ČSSD situaci podle mluvčího Petra Vurbse momentálně řeší.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

„Je důležité, aby to pan Krčál vysvětlil. V případě, že to neobhájí, tak se to musí vyřešit tak, jako se to vyřešilo u paní Malé. Nemůže to být jiný postup,“ řekl Právu Foldyna.

Situace, kdy potíže s prokázáním autorství svých absolventských prací má vícero politiků, se mu nelíbí. „Je to problém pro celou politiku,“ podotkl.

„Kauza“ soc. dem. ministra otrávila i poslance. „Pokud se "obvinění" prokáže, považoval bych to za velmi nešťastné. Rozhodně jsem přesvědčen, že v takovém případě by to mělo vedení ČSSD s panem ministrem řešit,“ napsal Právu poslanec Ondřej Veselý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Krčál přijal nabídku stát se ministrem práce

„Jen mi přijde hořce úsměvné, že ministři přicházejí o pozice kvůli plagiátorství, ale trestní stíhání a vedení ve svazcích StB u premiéra je OK,“ dodal Veselý.

Na podezření z plagiátorství upozornil v pondělí server Seznam Zprávy. Bakalářskou práci napsal Krčál v roce 2006 na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Speciální program na kontrolu plagiátů však odhalil, že je v jeho práci mnoho stran shodného textu s diplomovou prací jiné autorky. Podobnosti se objevují zhruba ve 14 procentech textu. [celá zpráva]

Kvůli plagiátorství skončila minulý týden i Malá. Ta byla podezírána z opsání asi 11 stránek v diplomové práci o chovu králíků. Částečný plagiát byla i její práce při studiu práv na bratislavské Panevropské vysoké škole.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně spravedlnosti Malá rezignuje

Taťána Malá (ANO) na postu ministryně spravedlnosti končí. Učinila tak po jednání celostátního výboru hnutí ANO, zhruba tři hodiny poté, co na tiskovém...

Výběr článků

Načítám