Hlavní obsah

ANO odstavilo Nachera z pozice lídra. Kandidátem na primátora Prahy bude Stuchlík

Novinky, Renáta Bohuslavová

Lídrem hnutí ANO do pražských voleb bude multimilionář Petr Stuchlík. Až jako druhého nasadí ANO poslance Patrika Nachera, který měl být původně jedničkou. Změna na postu lídra tak přichází jen tři měsíce před volbami, navzdory hlasování v krajské organizaci. Novinkám to v pátek odpoledne potvrdil sám Nacher.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher

Článek

„Vnímám to jako vyústění možnosti, kterou vedení strany a předseda hnutí má. Budu věřit, že to bude ku prospěchu výsledku,” reagoval Nacher na dotaz, zda je pravda, že jedničkou nebude, a zda to cítí jako podraz od šéfa strany Andreje Babiše.

Ačkoli Patrik Nacher zvítězil v dubnu ve vnitrostranických primárkách a na post lídra ho chtěla pražská organizace, pro to, aby lídrem být mohl, to nestačí. Musí mít i souhlas vedení strany. Stanovy hnutí ANO totiž umožňují „zásah shora”.

Andrej Babiš tak stejně jako před čtyřmi lety do kandidátky zasáhl a na post lídra vybral multimilionáře a ředitele finančně poradenské společnosti Fincentrum Petra Stuchlíka.

Petr Stuchlík

Podle informací Novinek tuto změnu neprosazoval ani tak sám Babiš jako spíše mediální poradci z jeho okolí. Ti si údajně dělali průzkum, podle kterého Pražané v čele hlavního města chtějí manažera, a ne politika. Navíc se objevily i pochyby o tom, zda je Nacher dostatečně známý.

Dalším manažerem na kandidátce Pilný

Změny na kandidátce potvrdil i Babiš, ačkoli jasně neuvedl, jaké budou.

„Přemýšlíme o doplnění volebního týmu o manažera, nezávislého člověka, který by byl v týmu s panem Nacherem, který je poctivý a pracovitý politik,” napsal v SMS Novinkám Babiš a dodal, že dosavadní působení Adriany Krnáčové na magistrátu není hodnoceno pozitivně, a tak jsou třeba změny.

Dalším takovým manažerem, který se na kandidátce objeví, je bývalý ministr financí Ivan Pilný. Definitivně by kandidátka měla být schválena v příštím týdnu, poté ANO rozjede kampaň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Babiš Nachera podpořil, teď ho odstavil

V květnu nicméně Babiš tvrdil, že Nacher má jeho podporu a že se ve složení kandidátek nechce moc angažovat. „Já se moc nechci angažovat. Myslím, že je to na krajských organizacích. Je důležité, aby tam, kde máme dobré primátory a starosty, mandát obhájili, protože dělali dobrou práci,” řekl tehdy předseda ANO. [celá zpráva]

Členové pražské krajské organizace takový tah od vedení nepovažují za šťastný. Vnímají to jako nedůvěru v jejich rozhodnutí v primárkách. Navíc argumentují tím, že Pražané Stuchlíka neznají a tři měsíce před volbami měnit lídra není podle nich krok správným směrem. Kompetence Petra Stuchlíka však nijak nezpochybňují.

Stejná chyba jako před čtyřmi lety

Připomínají i to, že před čtyřmi lety hnutí ANO postupovalo stejně. Na kandidátku byli tehdy doporučeni právě Patrik Nacher, Adriana Krnáčová a Eliška Kaplický Fuchsová. Po roce zastupitelský klub a pražská organizace hnutí ANO vyslovily primátorce nedůvěru a strana byla rozhádaná. Vedení ji tehdy podpořilo. Strana by se nyní podle krajské základny měla spíše poučit a nedělat stejné chyby.

Sám Nacher se Stuchlíkem problém nemá. „My se známe 10 let. Počkám na to, jak se situace posune a co přinese člověk zvenku do programu a do vize, na které jsme pracovali. Očekávám nový impulz,” řekl Novinkám Nacher.

Reklama

Výběr článků

Načítám