Hlavní obsah

ANO podepsalo koaliční smlouvu s ČSSD i dohodu s komunisty o podpoře vládě

Novinky, ren, jas
Aktualizováno

Lídr ČSSD Jan Hamáček a předseda poslanců Jan Chvojka podepsali v úterý odpoledne koaliční smlouvu s ANO. Krátce předtím premiér a šéf ANO Andrej Babiš a šéf poslanců Jaroslav Faltýnek bez pozornosti médií podepsali i toleranční dohodu s KSČM.

ANO podepsalo koaliční smlouvu s ČSSDVideo: ČTK

 
Článek

ANO podepsalo koaliční smlouvu s ČSSD v kanceláři předsedy Poslanecké Sněmovny Radka Vondráčka. Babiš podpis komentoval slovy, že si přeje, aby vláda fungovala lépe než v minulých letech.

Novináři se ptali i na otázky spojené s novým nominantem na ministra spravedlnosti, dosavadním místopředsedou Legislativní rady vlády Janem Kněžínkem.

„Předpokládám, že bude mít všechno v pořádku a nebude to zase nějaká kampaň. Uvidíme, jestli tam bude do konce,” dodal Babiš s tím, že prezident bude jmenovat Kněžínka ministrem ještě v úterý a není jasné, zda místo něj bude hledat někoho jiného.

Foto: Novinky

Podpis koaliční smlouvy

Krátce před podpisem koaliční smlouvy podepsal Babiš s Faltýnkem a se zástupci KSČM bez přítomnosti médií toleranční dohodu.

Pro důvěru si nová menšinová vláda ANO a ČSSD půjde do Sněmovny ve středu. Koaliční vláda ANO a ČSSD bude mít ve Sněmovně 93 hlasů. S 15 mandáty KSČM se bude moci opřít o důvěru 108 poslanců.

Záznam: ANO podepsalo koaliční smlouvu s ČSSD i dohodu s komunisty o podpoře vláděVideo: ČTK

Komunisté ve Sněmovně kabinet podpoří výměnou za to, že vláda bude reflektovat jejich priority, mezi něž patří růst minimální mzdy i penzí, zdanění církevních restitucí či ochrana přírodních zdrojů před zcizením do rukou zahraničních vlastníků. Nemělo by docházet ani k růstu cen bytů a zvyšování spoluúčasti pacientů.

Důvěru vládě nevysloví ODS, Starostové, TOP 09, Lidovci, Piráti, SPD. [celá zpráva]

Středeční jednání poslanců o důvěře se uskuteční 263. den od parlamentních voleb loni v říjnu, z nichž nynější složení dolní komory vzešlo. Pokud by vláda důvěru nezískala, musela by podat demisi, podobně jako první Babišův kabinet letos v lednu. Třetí pokus o sestavení vlády by pak náležel předsedovi Sněmovny, kterým je Radek Vondráček z ANO.

Výběr článků

Načítám