Hlavní obsah

Babiš svolal kvůli ochraně hranic Bezpečnostní radu státu

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) svolal na pátek Bezpečnostní radu státu. Uvedl to ve čtvrtek večer v TV Barrandov. Chce mluvit o ochraně hranic České republiky v případě, že by Německo začalo odmítat migranty přímo na své hranici. O takové možnosti v minulých dnech mluvil německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Babiš v pořadu Duel řekl, že bude Bezpečnostní radu státu informovat o tom, „jaká může nastat situace v tom momentě, kdy by Německo zavedlo kontroly na hranicích a zamezilo přílivu ilegálních uprchlíků do Německa”.

Babiš uvedl, že rakouský kancléř Sebastian Kurz na čtvrteční schůzce v Budapešti se svými protějšky z visegrádské čtyřky avizoval, že pokud by Německo začalo vracet některé migranty od svých hranic, Rakousko by postupovalo stejně.

Foto: Ivan Vilček (Budapešť), Právo

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Podle českého premiéra by pak hrozilo, že by nelegální migranti zamířili do České republiky. „Musíme být připraveni,“ poznamenal. Česko by podle něj muselo bránit svou hranici.

Babiš připomněl, že Česko má pro takový případ již připravený krizový plán. V uplynulých letech dokonce již proběhla i cvičení pro případ, kdy by se ČR cítila být ohrožena.

Ultimátum pro kancléřku

Německý ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer požaduje, aby Německo ze svých hranic začalo vracet běžence, kteří už v jiné zemi Evropské unie požádali o azyl, kancléřka Angela Merkelová to s odkazem na evropské právo odmítá. [celá zpráva]

Situace zašla tak daleko, že Seehofer pohrozil uvedením příslušných opatření do praxe i bez souhlasu Merkelové. Merkelová od CSU dostala dvoutýdenní ultimátum pro nalezení evropského řešení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám