Hlavní obsah

Seehofer dal kancléřce dvoutýdenní ultimátum, pak začne migranty od hranic vracet

Berlín
Aktualizováno

Ve sporu o vracení migrantů z hranic chce ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer dát kancléřce Angele Merkelové čas konce června, aby nalezla řešení na evropské úrovni. Pokud by se to nepodařilo, chce Křesťanskosociální unie (CSU) vracet běžence od hranic Německa, napsala agentura DPA s odkazem na výsledek jednání vedení CSU. Merkelová chce podle agentury DPA tento návrh akceptovat.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem vnitra Horstem Seehoferem.

Článek

Vedení sesterských stran CDU a CSU se na oddělených schůzkách v pondělí radilo o tom, jak vyřešit spor o vracení migrantů, který ohrožuje společnou koalici. „Domníváme se, že CDU a CSU mají společný cíl v případě migrace, tak aby se neopakovala situace z roku 2015,“ zahájila Merkelová tiskovou konferenci CDU.

Podle jejích slov podporuje iniciativu spolkového ministra vnitra Seehofera na plán pro řešení migrace. „Musíme prosazovat německé a evropské zájmy dohromady,“ uvedla kancléřka. Jednostranné kroky v migraci odmítá, mohly by vést k dominovému efektu a k negativnímu dopadu na Evropskou unii.

Merkelová zdůrazňuje potřebu partnerství v EU a evropskou dohodu v otázce azylu. „Kdo zná Evropu, ví, že to nebude jednoduchá dohoda,” uvedla kancléřka. Mezi 28 členskými státy dosud neexistuje žádná dohoda o společné evropské azylové politice, uvedla. „Nemůžeme jen žádat, ale mluvíme také o tom, co je důležité pro ostatní,“ řekla.

Na otázku reportéra, co se stane, když za dva týdny nebude nalezena evropská shoda, zda se budou po dvou týdnech posílat migranti zpět od německých hranic, kancléřka odpověděla: „Nepůjde o žádný automatismus“ a dodala: „Pokud jsou registrovaní v Řecku nebo Itálii, musí být azylové řízení provedeno tam, kde došlo k první registraci,“ řekla.

Kancléřka tvrdí, že již existuje dohoda se zmíněnými zeměmi na tom, že běženci s opakovaným zákazem, kteří se objeví na německých hranicích, budou navráceni.

Ohrožená vláda

Jablkem sváru je rozhodnutí, zda vracet běžence rovnou na německých hranicích do evropské země, v níž byli registrováni, plus Švýcarsku nebo Norsku. Seehofer a jeho CSU takový postup prosazují, Merkelová a většina její CDU i koaliční sociální demokraté (SPD) jsou ale proti s odkazem na to, že by neodpovídal právu EU.

Situace se v uplynulém týdnu vyhrotila natolik, že Seehofer pohrozil zavedením opatření i přes nesouhlas Merkelové, což by nejspíše vedlo ke konci současné vlády.

Postup CSU vůči CDU tvrdě kritizoval místopředseda křesťanských demokratů Armin Laschet, který hovořil o neférovém chování. Není možné, aby se tak chovala sesterská strana, je přesvědčen.

Výběr článků

Načítám