Hlavní obsah

Hamáček: Soc. dem už nemá kam ustoupit

Novinky, tov

Předseda ČSSD Jan Hamáček se při posledním jednání o vládě s Andrejem Babišem nedozvěděl jména všech ministrů za ANO. Podle něj se Babiš ještě rozhoduje. Na pěti jménech ministrů za soc. dem trvá. Výtky prezidenta vůči Miroslavu Pochemu označil za nedorozumění, které se při vzájemném jednání vysvětlí. Řekl to v pořadu Partie na televizi Prima.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Hamáček naposledy jednal s Babišem o vládě v sobotě v Průhonicích. Jména ministrů za ANO nepožadoval údajně kvůli dohodě o koaliční spolupráci, podle které si nebudou ministry navzájem kádrovat.

„Kompletní seznam (ministrů za ANO) neznám,“ řekl Hamáček. Z jednání prý získal dojem, že Andrej Babiš u některých rezortů ještě neměl jasno.

Nad tím se pozastavil druhý účastník Partie, předseda ODS Petr Fiala „Překvapujeme mě, že pan Hamáček nezná ta jména.“ Zda bude řídit ministerstvo ten či onen považuje za „docela podstatné“.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve neděli ve dvě hodiny odpoledne sejde s prezidentem Milošem Zemanem, měl by mu představit jména všech členů vlády.

ČSSD podle Hamáčka v jednání o vládě udělala maximum, nemá kam ustoupit. Nevyloučil, že spor o personálie by mohl vyústit v konec plánu na vládu s ANO. Uvedl, že soc. dem na jednání potvrdila pět jmen, „které ty rezorty zvládnou”.

„Pokud se snad porušují principy koaliční spolupráce, ještě než vůbec začala, tak je to problém,“ řekl šéf ČSSD. Připomněl, že soc. dem. při referendu znala nominanty, žádné výhrady zevnitř strany vůči nim nebyly. „My jsme splnili všechno co se od nás očekávalo, teď jsou na řadě ti ostatní,“ dodal.

Poche nevozí migranty na člunu

Výhrady k Pochemu by podle svých slov chápal „kdyby měl gumový člun a vozil migranty do Evropy“, ale ne proto, že před lety napsal jeden článek, ale jinak držel zásady zahraniční politiky. Za falešnou výhradu považuje také tvrzení, že je protiizraelský, přitom pořádá pravidelné snídaně s izraelskými diplomaty.

Podle Fialy je jednání o vládě velkým manažerským selháním Andreje Babiše. „Máme tady osm měsíců, co se sestavuje nesestavuje vláda. Není jasné, kdo v té vládě bude sedět. I po referendu sociální demokracie to vypadá, že jsme na začátku, to je celé špatně,“ prohlásil Fiala.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Zopakoval, že ODS nemá o účast na vládě s ANO zájem. „ANO má od začátku koalici s komunisty a SPD, to ostatní jsou jenom hry. Nepřipustil bych, aby ODS byla nějaký fíkový list,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám