Hlavní obsah

Nejdřív mise, teď náhrady. Komunisté přišli s další podmínkou pro vznik vlády

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud poslanci hnutí ANO a ČSSD nebudou ve Sněmovně hlasovat pro zdanění náhrad církevních restitucí, komunisté nepodpoří jejich případnou menšinovou vládu. Uvedl to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v neděli v České televizi. Už dříve komunisté podmiňovali vznik vlády neposilováním zahraničních misí ČR, to se prý podařilo vyřešit.

Kováčik: Pokud neprojde zdanění náhrad církevních restitucí, vládu tolerovat nebudemeVideo: Česká televize

 
Článek

Komunisté nyní jednají o tolerančním patentu s hnutím ANO. Dojednán bude až po konci vnitrostranického referenda ČSSD 15. června, pokud se v něm soc. dem. vysloví pro vstup do koalice s hnutím ANO.

V dohodě o toleranci vlády ANO by se podle komunistů mohla objevit i podpora jejich zákona o zdanění náhrad církevních restitucí. Ten je ve Sněmovně nyní ve druhém čtení.

Padne naše tolerance.

Pokud by pro tento zákon poslanci ANO a ČSSD nehlasovali, komunisté nevyjádří jejich případné menšinové vládě důvěru. „Padne naše tolerance. A pak se můžeme vyslovit pro nedůvěru vládě,“ uvedl Kováčik.

Domnívá se však, že hlasování o zákonu přijde na program schůze Sněmovny dříve než jednání o důvěře nové vlády Andreje Babiše (ANO). „Je to náš dlouhodobý bod, ústřední bod. Tento bod budeme prosazovat dál, i když budeme muset do opozice. Nám to problém nečiní. To je náš bod, na kterém naše podpora závisí nejvíc,“ dodal.

Zdanění náhrad církevních restitucí prosazovala před volbami v roce 2013 také ČSSD. Nakonec kvůli vládní koalici, ve které byla kromě ANO i KDU-ČSL, od tohoto bodu ustoupila.

Podle Kováčika také ANO a ČSSD ustoupí komunistům ve vysílání českých vojáků na zahraniční mise, se kterým komunisté nesouhlasí. Z programového prohlášení případné vlády ANO a ČSSD by podle jeho informací mělo vypadnout ustanovení, že Česká republika bude vysílat své vojáky do Pobaltí. „Bude se to změkčovat. Podle mého soudu by z toho Pobaltí mělo vypadnout,“ uvedl Kováčik.

Anketa

Mají se náhrady za církevní restituce danit?
Ano, ta částka je přehnaná
33,3 %
Ne, dohoda zněla jasně
33,3 %
Nevím, je mi to jedno
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16659 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám