Hlavní obsah

Hamáček láme členy jen těžko

První konzultace se členy ČSSD v krajích ukazují, že předseda Jan Hamáček jen velmi těžko přesvědčuje straníky o prospěšnosti koalice s hnutím ANO za podpory komunistů. Přitom už v pondělí startuje vnitrostranické referendum ČSSD. Čtyři týdny, až do 14. června, bude 17,5 tisíce straníků tajně hlasovat na schůzích místních buněk.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva místopředseda ústecké krajské ČSSD Martin Klika, předseda ČSSD Jan Hamáček, místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna a předseda ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt 18. května v Teplicích.

Článek

Hamáček už minulý týden poslal všem členům ČSSD dopis a objíždí kraje, kde burcuje pro vstup do vlády.

„V pondělí začíná vnitrostranické referendum a vy rozhodnete o dalším osudu sociální demokracie a budoucím směřování naší země v příštích letech,“ napsal Hamáček v dopise, v němž vysvětluje i nominaci pěti zástupců soc. dem. na ministry.

Nejnověji Hamáčkovi a prvnímu místopředsedovi Jiřímu Zimolovi v neděli řekli zástupci organizací Plzeňského kraje, jemuž šéfuje odpůrce vstupu do vlády poslanec Milan Chovanec, že s účastí v koalici nesouhlasí. Z pozvaných 70 zástupců místních organizací dorazila jen necelá polovina. [celá zpráva]

Středočeši pro

Chovanec se setkání neúčastnil, ale šéf plzeňské městské organizace a primátor Martin Zrzavecký či hejtman Josef Bernard také chtějí, aby strana zůstala v opozici. Hamáček zopakoval, že dohodu s ANO považuje za solidní. „Umožňuje prosadit náš volební program a být v případné vládě vidět,“ sdělil.

Předtím se v pátek, podobně jako v Plzni, vyjádřili funkcionáři z Ústecka. [celá zpráva] Naopak v sobotu podporu vládě vyjádřili Středočeši, a to 111 hlasy ze 124 delegátů krajské konference v Kladně. [celá zpráva]

Dojednaná dohoda je příležitost pro ČR mít stabilní a funkční vládu a pro ČSSD je jednoznačnou příležitostí plnit náš program
usnesení středočeské ČSSD

Šest členů bylo proti a sedm se zdrželo hlasování, řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

„Středočeská ČSSD oceňuje dohodu dojednanou předsedou Janem Hamáčkem a vyjadřuje mu plnou podporu. Dojednaná dohoda je příležitost pro ČR mít stabilní a funkční vládu a pro ČSSD je jednoznačnou příležitostí plnit náš soc. dem. program,“ stojí v usnesení.

To navrhl nový předseda středočeských soc. dem. Robin Povšík. Ten ve funkci nahradil právě Hamáčka, který tento post již neobhajoval.

Zástupci ČSSD napříč sedmi okresy Ústeckého kraje se podle krajského předsedy Miroslava Andrta shodli, že vládní angažmá by pro soc. dem. nebylo přínosem. Šéfy místních organizací nepřesvědčil ani Hamáček, který s nimi diskutoval v Tep­licích.

Záznam: TK po jednání předsednictva ČSSD Video: ČTK

„Vnímají to tak, že se zaprodáváme svým hodnotám, které jsme roky obhajovali,“ popsal Andrt názory okresních zástupců. „Pokud jsou tyto podmínky maximum možného, tak nám nedávají důstojnou roli v tomto novém vládním projektu,“ dodal.

Jednou z klíčových výtek vůči vedení je to, že programové prohlášení možného kabinetu nezmiňuje podporu strukturálně postižených regionů, mezi něž Ústecký kraj patří. Podle Hamáčka by tuto věc ještě bylo možné vyřešit, ten odstavec tam prý byl.

„Já jsem pátral, co je důvodem, nebyl to záměr. A předpokládám, že ani hnutí ANO nebude mít problém, když tam jasně uvedeme, že chceme řešit tyto regiony,“ řekl Hamáček. Už minulý týden, ještě před pátečním předsednictvem, které schválilo ministerské nominace, debatoval například na Liberecku či na Pardubicku a s pražskými soc. dem.

V Praze jednoznačně převládl názor, že ČSSD by do vlády jít měla. Budeme moct prosazovat náš program a opravdu pracovat pro občany.
Jan Hamáček

„V Praze jednoznačně převládl názor, že ČSSD by do vlády jít měla. Budeme moct prosazovat náš program a opravdu pracovat pro občany. Zároveň se můžeme odrazit vzhůru a vrátit se tam, kam jako soc. dem. patříme,“ uvedl Hamáček.

Mailují si kvůli misím

Premiér Andrej Babiš v neděli soc. dem. vzkázal: „ČSSD může být s námi úspěšná.“ Podle něj jsou nominace věcí ČSSD. „Je důležité, aby byla shoda s panem prezidentem z hlediska zahraniční politiky,“ dodal s narážkou na Miroslava Pocheho. Toho soc. dem. navrhuje na šéfa diplomacie, ale prezident Miloš Zeman ho zatím odmítá, ačkoli mu ústava veto neumožňuje.

Hamáček už dřív řekl, že se s Babišem dohodl, že si navržené ministry „nebudou vzájemně kádrovat“. Premiér také řekl, že probíhají e-mailové konzultace kvůli požadavku KSČM nezvyšovat účast ve vojenských misích. Třístranná schůzka Babiše, Hamáčka a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa minulý čtvrtek řešení nepřinesla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám