Hlavní obsah

Rozhodnuto: Ústecká ČSSD nedoporučí svým členům, aby schválili vstup do vlády

Právo, ČTK, koc

Ústecká ČSSD nedoporučí svým členům, aby ve stranickém referendu podpořili vznik vládní koalice s ANO. Po pátečním večerním jednání v Teplicích, kde s představiteli zdejších místních organizací diskutoval předseda strany Jan Hamáček, to Právu řekl krajský předseda strany Miroslav Andrt.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva místopředseda ústecké krajské ČSSD Martin Klika, předseda ČSSD Jan Hamáček, místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna a předseda ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt 18. května v Teplicích.

Článek

Vládní angažmá by podle většiny účastníků rokování nebylo pro sociální demokracii přínosem. „Vnímáme to tak, že se zaprodáváme svým hodnotám, které jsme roky obhajovali," řekl Andrt. Vhodnější podle něj bude, aby ČSSD zůstala v opozici. „Pokud jsou tyto podmínky maximum možného, tak nám nedávají důstojnou roli v tomto novém vládním projektu," doplnil Andrt. Ústecká ČSSD se podle něj obává, že by ji účast ve vládě mohla poškodit v podzimních komunálních volbách.

Jenou z výhrad vedení je skutečnost, že programové prohlášení možného kabinetu nezmiňuje podporu strukturálně postižených regionů, mezi které Ústecký kraj patří. „Ten odstavec v prohlášení byl, z nějakého důvodu vypadl. Nebyl to záměr. Pokud dojde ještě k nějakým úpravám i v důsledku nějakých požadavků KSČM, tak bychom byli schopni ten odstavec vrátit. A předpokládám, že ani hnutí ANO nebude mít problém, když jasně uvedeme, že chceme řešit tyto regiony,” řekl Hamáček.

Do Teplic měl původně přijet i statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola, nakonec ale nedorazil, což se místním členům nezamlouvalo. „Nakonec zjišťuju, že nám vzkazuje něco přes média. Opravdu mě mrzí, že nepřijel osobně," dodal Andrt.

Ústecká ČSSD mohla mít ve vznikající vládě svého zástupce. V uplynulých dnech se spekulovalo o tom, že by se ministryní práce a sociálních věcí mohla stát Gabriela Nekolová. Předsedkyně krajské tripartity se ale ve shodě s vedením krajské ČSSD o ministerskou funkci ucházet nebude. „Myslím si, že je to správný postoj, protože bych považovala za velmi pokrytecké, aby region, který vyjadřuje svůj nesouhlas se vstupem do vlády, současně měl kandidáta na post ministra," řekla Nekolová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám