Hlavní obsah

Babiš po jednání v Lánech zbrzdil, kvůli Sýrii sepsul své ministry a EU

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v neděli po jednání s prezidentem Milošem Zemanem doplnil svá víkendová vyjádření ke spojeneckému zásahu v Sýrii, který původně označil za nevyhnutelný. Zkritizoval i své ministry, kteří se rovněž postavili na stranu spojenců, s tím, že se nejednalo o jednotné stanovisko vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš vystoupil před novináře po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Problém je asi v tom, že naši dva ministři soupeřili v prohlášení, pořádali konference,“ řekl Babiš na adresu Martina Stropnického a Karly Šlechtové (oba ANO) po jednání se Zemanem. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček útok v sobotu zkritizoval s tím, že „vojenské řešení je vždy až to poslední“.

„Jen konstatuji, že to nebylo jednotné stanovisko vlády, ale víceméně to respektuji, i když říkám, že to neřeší situaci lidí, kteří tam žijí,“ dodal Babiš.

V sobotu označil útok na Sýrii za nevyhnutelný.

Rovněž v sobotu hovořil o potřebě mírového jednání.

„Bylo by lepší, kdyby došlo k tomu útoku se souhlasem Rady bezpečnosti OSN,“ řekl Babiš v neděli. Naproti tomu Stropnický říkal, že útok je varováním pro každého, kdo by chtěl v budoucnosti chemické zbraně použít. Připomínal také, že Rada bezpečnosti nebyla schopna přijmout jakýkoli návrh, protože je Rusko vetuje.

Babiš zkritizoval i EU, že přenechala region jiným státům místo toho, aby se snažila vyjednat řešení společně s USA, Ruskem, Tureckem, Izraelem a ostatními zúčastněnými zeměmi.

Zahraničí ANO nepotřebuje

Připustil, že je dobře, pokud útok zasáhl výrobny chemických zbraní. Vyjádřil ale také obavy z eskalace vztahů mezi Ruskem a USA. „Ale jednou jsme v NATO a EU, jsme spojenci, tak jsme reagovali,“ uvedl.

Zahraniční politiku ale prý ani ve své gesci nepotřebuje. „Šel jsem do politiky, abych bojoval proti korupci, nehospodárnosti státu, změnit poměry ve prospěch lidí,“ řekl a dodal, že kauzy jako novičok, vydání ruských velvyslanců nebo bombardování Sýrie nemají na „naše lidi dopad“.

„V rámci vyjednávání resort zahraničních věcí nabízíme ČSSD. Chci bojovat proti kvótám, ilegální migraci, proti Evropské komisi, která je zpolitizovaná. Když si to vezme ČSSD, já s tím problém nemám,“ uzavřel Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám