Hlavní obsah

Kalousek pustil Okamurovo video proti Romům, ten zůstane místopředsedou Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Poslanci se ve středu odpoledne sešli na mimořádné schůzi. Řešili, zda odvolají šéfa SPD Tomia Okamuru z funkce místopředsedy Sněmovny. Schůzi iniciovali lidovci, vadí jim Okamurovy výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku. Poslanci si ale neschválili program schůze a mohli tak vystoupit jen ti s přednostním právem. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Jednání o odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny Video: psp.cz, .

 
Článek

On-line přenos skončil. Děkujeme za pozornost.

16:26 - Předseda lidovců Bělobrádek na tiskové konferenci prohlásil, že SPD je koaličním partnerem hnutí ANO. „Byla tady už předem domluvená a jasně fungující koalice hnutí ANO, radikální levice KSČM a extremistů z SPD,” tvrdí Bělobrádek.

16:16 - „Zažíváme legitimizaci překrucování naší historie. Je to legitimizováno hnutím ANO,” komentoval mimořádnou schůzi první místopředseda STAN Vít Rakušan.

16:00 - Slovo si vzal Kalousek (TOP 09). „Řekli jste, že demokracie neplatí pro všechny. Když se nám to nehodí, tak o tom odmítáme diskutovat,” kritizoval hnutí ANO.

15:42 - Stanjura (ODS) se podivil, že ani jeden člen vlády nechtěl připustit debatu. „Kde je to vaše hrdinství? Když máte před sebou tlačítko - co děláte? Mlčíte. Ani jste neumožnili debatu poslancům bez přednostního práva,” prohlásil.

15:40 - Debata stále nekončí. Opoziční poslanci vyčítají hnutí ANO, že neumožnilo schválit program. „Tímto jste kolegové hnutí ANO převzali odpovědnost za to, že ČR bude ve vysoké ústavní funkci zastupovat člověk, který zpochybnil hrůzy holokaustu,” vyčítal Bartošek (KDU-ČSL).

15:37 - Pro schválení programu bylo 78 poslanců, proti jich bylo 41. Většina poslanců z hnutí ANO se zdržela nebo byla proti. Jediný, kdo chtěl z ANO schválit program, byl Rostislav Vyzula. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

15:36 - Poslanci program neschválili.

15:35 - Poslanci program neschválili. Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura ale hlasování zpochybnil a Sněmovna bude o schválení programu hlasovat znovu.

15:33 - Poslanci budou hlasovat, zda schválí program mimořádné schůze.

15:29 - Bartošek (KDU-ČSL) zalitoval, že k tak vážnému tématu nevystoupil ani jeden člen vlády.

15:14 - Okamura by měl podle Kalouska na post v čele Sněmovny rezignovat sám. „Šíříte nesnášenlivost. Za poslanecký klub TOP 09 si opravdu nepřejeme, aby člověk, který šíří nenávist a nesnášenlivost, reprezentoval Sněmovnu. Taková reprezentace je mezinárodní ostuda,” řekl Kalousek.

15:12 - Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na plénu pustil video z facebookového profilu Tomia Okamury, na kterém předseda SPD mluví o tom, jak za posledních 70 let stoupl počet Romů v ČR dvaatřicetkrát.

„Je to skutečně neuvěřitelný nárůst. Podle mého názoru je strmý růst romského populace jedním z bezpečnostních rizik pro ČR,” hlásá Okamura na videu. Kalousek se poté Okamury zeptal, jestli se zamyslel nad tím, proč tady po válce bylo Romů tak málo.

15:08 - „Dlouhodobě nemusíme souhlasit s tím, jak vystupuje Tomio Okamura v době voleb mimo Poslaneckou sněmovnu. Ovšem pokud byl pan Tomio Okamura zvolen jako místopředseda Sněmovny, zastupuje všechny poslance. My s tou rétorikou nesouhlasíme,” řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

14:55 - Slovo si vzal šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Utrpení lidí se v podání některých kolegů stává nástrojem boje a manipulace,” prohlásil.

14:47 - Ve vysokých ústavních funkcích by měli být podle Bartoška lidé, kteří ctí svobodu, lidská práva, demokracii a nepřekrucují historii.

14:44 - Bartošek připomněl slova někdejšího tajemníka hnutí SPD Jaroslava Staníka, který na půdě Sněmovny prohlašoval, že Židi, homosexuálové i Cikáni by měli jít do plynu. [celá zpráva]

14:42 - Slovo si vzal šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „To, co zaznělo z úst Tomia Okamury, bylo nemístné a cynické,” řekl na plénu.

14:38 - Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) uvedl, že do Sněmovny rovněž dorazila petice s 600 podpisy za odvolání poslance SPD Miloslava Roznera z mandátového a imunitního výboru. Rozner označil tábor za „neexistující pseudokoncentrák”.

14:30 - Začala mimořádná schůze Sněmovny.

Otázkou zůstává, zda poslanci vůbec schválí program schůze. K tomu je potřeba nadpoloviční většina přítomných poslanců. Pokud se tak nestane, budou moci vystupovat jen poslanci s přednostním právem, což jsou předsedové stran, šéfové poslaneckých klubů či členové vlády.

Okamura v lednu uvedl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později své tvrzení upravil a řekl, že tábor většinou nikdo nehlídal a lidé se v něm mohli volně pohybovat.

Na Okamuru se za to snesla vlna kritiky například od pražské židovské obce, Muzea romské kultury či od některých politiků, kteří šéfa SPD viní z popírání holokaustu.

Reklama

Související články

ANO podrží Okamuru v čele Sněmovny

Hnutí ANO podrží šéfa SPD Tomia Okamuru na postu místopředsedy Sněmovny. Na úterní tiskové konferenci po jednání klubu to oznámil předseda poslanců ANO...

Výběr článků

Načítám