Hlavní obsah

Policie obvinila extajemníka SPD z podněcování k rasové nenávisti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka z podněcování k rasové nenávisti kvůli jeho výrokům na adresu Romů, Židů a homosexuálů. Hrozí mu až tři roky vězení. Staník podle mluvčí SPD Michaely Dolenské již v pondělí na funkci rezignoval.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tajemník SPD Jaroslav Staník

Článek

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání konkrétní osoby v souvislosti s výrokem jednoho z tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny. Stíhání je vedeno pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,” řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Muži v případě odsouzení hrozí až tříleté vězení.

Staník podle svědků loni na podzim v jednom z restauračních klubů Sněmovny v opilosti vyzýval k zabíjení menšin. [celá zpráva]

„Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození,” sdělil serveru Aktuálně bývalý poslanec Marek Černoch (zvolený za Úsvit).

Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) webu popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,” uvedla politička.

Staník byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen – už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Působil rovněž jako asistent poslance SPD Jaroslava Holíka.

Hnutí SPD ve středu dopoledne v tiskové zprávě uvedlo, že Staník „není v současné době ani tajemníkem hnutí SPD, ani členem SPD”. Dále tuto záležitost nechce hnutí komentovat. Mluvčí později upřesnila, že v pondělí rezignoval.

Foto: printscreen webových stránek hnutí SPD z 21. 2. 2018

Jaroslav Staník je na webu SPD stále veden ve funkci tajemníka

Na webových stránkách SPD Staník v pozici tajemníka nicméně dále figuruje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám