Hlavní obsah

Nic bych neměnil, řekl Ondráček na výtky, že zasahoval proti demonstrantům

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během páteční debaty ve Sněmovně o šéfovi komise pro kontrolu GIBS několik poslanců vyčítalo Zdeňku Ondráčkovi (KSČM), že se nikdy neomluvil, že jako člen SNB zasahoval na demonstracích během Palachova týdne v roce 1989. Ondráček, který byl nakonec těsně zvolen za šéfa komise, poté novinářům řekl, že by ve svém pracovním životě nic neměnil.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Článek

„Byl jsem jedním z několika stovek policistů, kteří v tom období zasahovali. Pokud bych měl něco po tolika letech učinit, nebylo by to stejně bráno veřejně. Nikdy jsem neporušil zákony této země,“ odvětil Ondráček na dotaz, zda by se neměl omluvit.

Na otázku, jestli by s odstupem času udělal něco jinak, odpověděl, že ne. „Ve svém osobním životě bych udělal mnoho věcí jinak, ve svém profesním životě bych nic neměnil,“ řekl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zdeněk Ondráček (KSČM)

Šéfa sněmovního kontrolního orgánu už poslanci volili v prosinci a v lednu. Jediným kandidátem byl Ondráček a Sněmovna ho tehdy nezvolila. V pátek už to bylo jinak. Ondráčkovi dalo hlas 79 poslanců. Kvórum pro zvolení bylo 78 hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám