Hlavní obsah

Komunista Ondráček byl zvolen šéfem komise GIBS

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Sněmovna v pátek zvolila za předsedu komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) komunistu Zdeňka Ondráčka. Volbě předcházela hádka především kvůli Ondráčkově minulosti. Diskuze se místy, jak je v dolní komoře občas zvykem, zvrhávala v kabaret. Jeden poslanec například označil svého kolegu za vlasatou máničku. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Jednání Sněmovny o komisi pro kontrolu GIBSVideo: PSP

 
Článek

On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

12:25 - Šéfem komise pro kontrolu GIBS byl zvolen Ondráček. Hlasovalo pro něj 79 poslanců. Pro zvolení bylo potřeba minimálně 78 hlasů. Zuzana Majerová Zahradníková dostala 55 hlasů poslanců. V tajné volbě svůj hlas odevzdalo 154 poslanců.

12:03 - Schůze je do 12:25 přerušena. Poté budou vyhlášeny výsledky druhého kola volby šéfa komise pro kontrolu GIBS.

11:37 - Druhé kolo volby bude ještě v pátek. Poslanci by měli znovu hlasovat ve 12 hodin. Tentokrát se budou rozhodovat mezi Majerovou a Ondráčkem. Ferjenčík, který dostal nejméně hlasů, do druhého kola nepostoupil.

11:34 - V prvním kole druhé volby poslanci šéfa komise opět nezvolili. Pirát Ferjenčík dostal 29 hlasů, Majerová z ODS 32 hlasů, pro komunistu Ondráčka hlasovalo 74 poslanců. Kvorum pro zvolení bylo 77 hlasů. Hlasovací lístky si vyzvedlo 153 poslanců.

11:30 - Jednání pokračuje. Předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) vyhlásí výsledky volby.

11:07 - Poslanci budou hlasovat o šéfovi komise GIBS. Hlasování je tajné. Schůze je do 11:30 přerušena, poté se vyhlásí výsledky.

10:52 - K řečnickému pultíku přistoupil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Jako klíčové bych viděl to, že odvolávat se na legalitu tehdejších předpisů a činů neznamená, že to bylo legitimní,” reagoval na Ondráčka.

10:45 - Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný Ondráčkovi řekl, že nikdo nezpochybňuje jeho odbornou erudici. „Ale předsedou komise pro GIBS by měl být člověk, který aktivně působil coby člen jednotek, které zasahovaly proti demonstrantům. To je nemožné,” míní Výborný.

10:30 - Slovo si vzal Zdeněk Ondráček. Začal vysvětlovat svoji pracovní minulost, kterou mu vyčítá především pravice. Řekl, že nehodlá likvidovat GIBS, jak někteří poslanci tvrdí.

Do čela komise pro GIBS kandiduje kromě Ondráčka Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a za Piráty Mikuláš Ferjenčík. A právě Ferjenčík to kvůli svému účesu schytal od Václava Klause ml. (ODS).

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz

Mikuláš Ferjenčík

Ten apeloval na poslance, aby dlouho nediskutovali a šli volit. „Všichni víme, o co se jedná, všichni známe kandidáty – komunistu Ondráčka, vlasatou šedesátikilovou máničku a naši zrzavou paní poslankyni Majerovou, takže všichni víme, oč jde, všichni známe kandidáty a pojďme volit a volte zrzku,” prohlásil Klaus ml.

Včera kluci, dnes máničky

Ferjenčíka se zastal předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Neoslovujme se ani kluci, ani vlasaté máničky,“ reagoval na Klause ml. a zároveň na čtvrteční projev premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), který označil poslance Pirátů za kluky. [celá zpráva]

Vzápětí se ozvali komunisté. „Když vám tak vadí mánička, mně zase vadí mlátička,“ řekl. Narážel tak na přezdívku Zdeňka Ondráčka, který jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím a část poslanců ho kvůli jeho minulosti do čela komise odmítá.

Kováčik: Ondráček jen plnil rozkazy

Kováčik se následně Ondráčka zastal s obhajobou, že byl mladý a jako člen SNB jen plnil rozkazy. „Vy jste nikde nepracovali? Neplnili jste rozkazy například na polích, v armádě? Je tady pár policistů, příslušníků SNB, kteří možná v té době sloužili v pohotovostním pluku,“ konstatoval Kováčik.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Na to mu oponoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ano, pracovali jsme, báli jsme se a mlčeli jsme. Báli jsme se těch represivních složek, které dokázaly člověku zničit život,“ zdůraznil Kalousek.

Šéfa sněmovního kontrolního orgánu už poslanci volili v prosinci a v lednu. Jediným kandidátem byl Ondráček a Sněmovna ho nezvolila.

Výběr článků

Načítám