Hlavní obsah

Matějská pouť láká na obří kolotoč, padací věž či na ponorku

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze na Výstavišti o víkendu začala Matějská pouť. Letos nabízí hned několik novinek, například osmdesátimetrový řetízkový kolotoč, devadesátimetrovou padací věž nebo ponorku.

Matějská pouť přivezla na Výstaviště nové atrakceVideo: Novinky

 
Článek

Brány holešovického Výstaviště se otevřely v sobotu 24. února, atrakce budou návštěvníkům k dispozici až do 15. dubna. Na místě je jich celkem 115 — z Čech, Holandska i dalších států Evropy.

„Každý rok se snažíme přivést nějakou novinku, letos jsme navýšili padesátimetrový řetízkový kolotoč. Loni měl padesát metrů, letos osmdesát. Pak tu máme domeček, který je vzhůru nohama nebo ponorku. Díky stimulačním technikám máte pocit, jako když jste skutečně v ponorce. To si ale každý návštěvník musí vyzkoušet na vlastní kůži,“ řekl Novinkám organizátor pouti Václav Kočka starší.

Foto: Novinky

Chaloupka vzhuru nohama na Výstavišti úplně nová.

Novinky na zahájení pouti vyrazily s kamerou, čtenáři na záběrech uvidí, jak vypadají některé atrakce ze země i z pohledu toho, kdo si je vyzkouší.

Kromě milovníků adrenalinu, kteří mohou zavítat třeba na sedmdesátimetrovou houpačku nebo tradiční Booster, si na své přijdou i děti.

Těm nejmenším do deseti let je určeno okolo 30 atrakcí, jako jsou autíčka, řetízkové, hydraulické i podlahové kolotoče, malé tanky, nafukovací skákadla či vláčky.

Foto: Novinky

Mezi horké novinky patří i ponorka.

Tradice konání Matějské pouti je v Národní knihovně archivována od roku 1595, dalo by se tedy říct, že letos Matějská pouť slaví 423 let. Je oslavou svátku sv. Matěje a rovněž první jarní poutí v Evropě.

Původní poutě měly centrum v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky, ale prostranství bylo malé, a tak se stánky a kolotoče zvolna posouvaly až k nynějšímu Vítěznému náměstí a pak ještě dál až k nynější stanici Hradčanská. Až v roce 1963 se celá akce přesunula na Výstaviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám