Hlavní obsah

Filip: KSČM se vrací k jednání s hnutím ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté si s hnutím ANO vyjasnili situaci ohledně memoranda o lithiu, jednání o možné spolupráci na vládní úrovni tak budou pokračovat. Šéf KSČM Vojtěch Filip to uvedl ve Sněmovně po čtvrteční schůzce s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Novinky

Vojtěch Filip

Článek

„Vyjasnili jsme si pozice hnutí ANO a KSČM. Vzhledem k tomu, že pan předseda vlády (Andrej Babiš) nařídil panu ministru (Tomáši) Hünerovi, aby dodržel usnesení Sněmovny o lithiu, se KSČM vrací k jednání s hnutí ANO,“ oznámil Filip po schůzce s premiérem.

„Potvrdili jsme si, že byly vytvořeny pracovní týmy. Od pondělí budou ty týmy spolupracovat,“ dodal Filip. Babiš jednání nekomentoval.

Komunisty rozčílil Hüner

Komunistům vadil postup ministra průmyslu Tomáše Hünera ohledně memoranda o lithiu. Vedení strany poté uvedlo, že s hnutím ANO nebude dále jednat, dokud se nevyjasní další postup.

Sněmovna už vloni v říjnu na popud KSČM vyzvala vládu, aby zrušila memorandum, které s australskou společností European Metals Holdings (EMH) uzavřel někdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Těžba by měla probíhat prostřednictvím státního podniku.

„Řadu našich lidí velmi rozhořčilo vyjádření pana ministra průmyslu a obchodu, že by se pokračovalo na memorandu, které uzavřel pan ministr Havlíček (ČSSD),” vysvětloval Filip.

Babiš na středečním jednání vlády šéfovi průmyslu Hünerovi nařídil, aby memorandum zrušil. Sám premiér v demisi ho považuje za neplatné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám