Hlavní obsah

Co jste dělali čtyři roky? Opozice se diví Babišovu výroku o stíhání na objednávku

Slova premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že v Česku je možné si objednat trestní stíhání, opoziční poslance zaskočila. Podivují se, proč coby šéf kabinetu neodvolá ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který od roku 2014 stojí v čele resortu spravedlnosti. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman varoval, že podobná prohlášení podrývají důvěru lidí v justici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Má-li pan premiér nebo kterýkoli jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení jsou ovlivněny či manipulovány, nechť se s nimi obrátí přímo na mě nebo na státní zastupitelství," sdělil Zeman.

Pokud premiér či jiný politik, který podobně útočí na orgány činné v trestním řízení, žádné takové poznatky nemá, jde podle něj pouze o ničím nepodložená politická prohlášení, která mají zřejmě dosáhnout určitého cíle, dodal nejvyšší státní zástupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

„A je smutné, že politici tímto podrývají důvěryhodnost justice, která nemá nejmenší možnost se bránit, a zároveň zpochybňují důvěru ve spravedlnost jakožto jednu ze základních hodnot, na kterých je naše společnost vystavěna,” uvedl Zeman.

Zaskočená opozice

Výrok Babiš pronesl v pátek na schůzi Sněmovny, kde poslanci projednávají policejní žádost o vydání premiéra a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. [celá zpráva] Kritiku za něj sklidil i z opozice.

„Podle premiéra Babiše lze v naší zemi objednat stíhání na zakázku. V normální vládě by se ministr spravedlnosti proti takovým slovům ohradil nebo šel podat demisi,” uvedla v oficiálním prohlášení ODS. „Přece nemůže premiér vážně říct, že žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání. Zvlášť když už čtyři roky nese vládní odpovědnost,” napsal na Twitteru místopředseda ODS Martin Kupka.

„‏Pokud platí názor premiéra, že v ČR lze objednat trestní stíhání, pak by měl ministr spravedlnosti Pelikán okamžitě opustit svůj post,” napsal na Twitteru úřadující předseda ČSSD a bývalý Pelikánův vládní kolega Milan Chovanec.

„‏Andrej Babiš ve svém dnešním projevu řekl, že každý ví, že se u nás dá na objednávku zajistit trestní stíhání. Pokud premiér nevěří nezávislosti soudů a policie poté, co byl čtyři roky ve vládě a hnutí ANO mělo resort spravedlnosti, tak by měl asi ministra Pelikána odvolat,” reagovala místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Než se nechá duo Faltýnek a Babiš vydat, musíme být svědky sprostoty a konstatování, že v naší zemi je možné si objednat trestní stíhání. Proč s tím tedy ministr za ANO nic nedělal?” napsal na Twitteru místopředseda Starostů Vít Rakušan.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek řekl na plénu Sněmovny, že ho Babišova slova šokovala.

„Byl jste členem Bezpečnostní rady státu předchozí čtyři roky. Jestliže jste měl toto povědomí, co jste pro to udělal? Jaké jste udělal konkrétní kroky? Kdy jste konkrétně toto téma řešil? Komu jste zadal nějaký úkol, aby se tato situace v České republice změnila? S kým jste o tom mluvil?” zeptal se premiéra. Babiš na jeho vyjádření nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám