Hlavní obsah

Poslanci vydali Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání

• Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poslanci v pátek vydali premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání. Hlasovalo pro to 111 poslanců, proti jich bylo 69. O zbavení imunity zákonodárců požádala policie v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Páteční jednání jsme sledovali on-line.

Poslanci vydali Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíháníVideo: psp.cz, Novinky

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

14:14 - Babiš podle Kalouska svým pátečním výrokem popřel základy právního státu.

14:04 - Podle šéfa hnutí STAN Petra Gazdíka nemá kauza Čapí hnízdo žádný politický podtext, jak dlouhodobě tvrdí Babiš s Faltýnkem.

13:58 - Valachová dodala, že sociální demokracie by do budoucna chtěla imunitu upravit. Poslanci by podle ní měli být chráněni pouze za výroky pronesené ve Sněmovně.

13:54 - Valachová (ČSSD) uvedla, že je ráda za to, jak Sněmovna rozhodla. „Pokládám to za hlasování o tom, jestli věříme v právní stát,” zdůraznila. Řekla, že poslaneckou imunitu pokládá za mrtvou, protože slouží jen k politickým hašteřením. „Občané také nemají imunitu a musí věřit v policii,” konstatovala.

13:48 - Předseda Pirátů Bartoš podotkl, že poslanci nyní mohou konečně otočit list a věnovat se legislativní práci, kterou má Sněmovna primárně řešit.

13:47 - Politici reagují na vydání poslanců na tiskových konferencích. „Hlasování dopadlo tak, jak jsme očekávali. Podařilo se nám zabránit tomu, že ten případ nebude vyšetřován,” řekl šéf pirátských poslanců Michálek.

13:40 - Pro vydání Babiše hlasovali všichni poslanci kromě těch z hnutí ANO. Babiš zvedl ruku pro své vydání. Na hlasování se můžete podívat zde.

13:36 - Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Pro zbavení imunity každého z nich hlasovalo 111 poslanců, proti 69.

13:34 - Sněmovna bude po více než čtyřhodinové debatě hlasovat o tom, zda vydá Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

13:29 - „Nebudu hlasovat pro vydání obou poslanců proto, že bych byla přesvědčena o jejich vině. Ale věřím v právní stát,” prohlásila na plénu Valachová (ČSSD).

13:25 - Slovo si vzal Kalousek. Řekl, že páteční debata nepřinesla nic nového. Zazněla ale podle něj jedna zásadní věta. Měl na mysli Babišův výrok o tom, že žijeme v zemi, ve které je možné objednat si trestní stíhání a dostat někoho do vězení.

„To neřekl nikdo ve čtvrté cenové skupině u piva, to řekl předseda vlády v Poslanecké sněmovně. Chci věřit, že tomu, že to tak není. Ten jediný, kdo nás o tom může ujistit, je ministr spravedlnosti,” sdělil Kalousek a vyzval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby se k tomu vyjádřil.

13:23 - Sněmovna je podle Farského (STAN) blokovaná tím, že se kličkuje před spravedlností a napadají se demokratické instituce. „Je to ztracených 59 dní. Proč? Protože se nejspíš stalo to, že jednání o vydání se stalo součástí vyjednávání o podpoře vlády,“ navezl se do lídrů ANO.

Záznam: Jednání sněmovny Video: psp.cz, .

13:19 - Šéf lidovců Pavel Bělobrádek řekl, že KDU-ČSL ctí presumpci neviny. „Nikdy jsme neřekli, že někdo z nich něco ukradl. Poslanecká sněmovna nebude rozhodovat o vině, nevině či dokonce o trestu,” uvedl.

Vzápětí zkritizoval poslance ANO. „Velmi často se chováte jako pokrytci. Až váš šéf bude označovat lidi za zloděje, tak jsem zvědav, jestli tady vystoupíte a řeknete, že existuje něco jako presumpce neviny,” vzkázal jim.

13:04 - Na plénu vystoupil i Miloslav Rozner z SPD. „To, jak je do kauzy zabroušen pan kolega Kalousek, politizaci kauzy pouze nahrává,” připomněl svůj výrok o tom, že nechce do ničeho zabrušovat, aby z toho nemusel vybrušovat.

12:48 - Premiér nemůže podle šéfa poslanců ČSSD Jana Chvojky říkat, že si lze objednat trestní stíhání. „Nevěřím tomu, že je tu možné trestní stíhání. To bych se musel odstěhovat,” prohlásil Chvojka.

12:36 - Poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) na plénu vysvětlovala, proč bude hlasovat proti vydání Babiše a Faltýnka. „Informace a fakta, která jsem nalezla ve spise, mi tento můj postoj plně opodstatňují,“ konstatovala.

12:23 - Poslankyně ANO Monika Oborná řekla, že v kauze Čapí hnízdo panuje spoustu nesrovnalostí, ale hlavně chybějí důkazy. „Voliči rozhodli o tom, že chtějí, aby byl Andrej Babiš v politice. Získal nejsilnější mandát ze všech politiků,“ hájila svého stranického šéfa.

12:19 - Bartošek (KDU-ČSL) vytkl, že v sále chybí jak Babiš, tak Faltýnek. Podle něj by bylo dobré, aby byli přítomni.

12:04 - Poslankyně Taťána Malá (ANO) kritizovala ostatní sněmovní strany za přístup ke kauze Babiše a Faltýnka. Zopakovala své již dříve prezentované pochybnosti i strasti z nahlížení do spisu na policii.

11:48 - Ferjenčík si následně za své názory vysloužil od Josefa Hájka (ANO) přirovnání ke svazákům z 50. let. I další poslanci mu vytýkali mladistvou nezkušenost a to, že údajně neví, jak funguje podnikání.

11:45 - Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík připomněl Babišova slova o tom, že kdyby nebyl v politice, nikdo by na něj Čapí hnízdo nevytáhl. Podle Ferjenčíka je v ČR podobných „podnikatelů s dotacemi” mnoho, a je proto dobře, že se tento případ může stát mementem.

Podle poslance tito lidé musí vědět, že „když potom půjdou do politiky, tak je tahle jejich temná minulost může dohnat”. „To je strašně důležitý signál i pro veřejnost,” dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Faltýnek (ANO)

11:27 - S faktickou poznámkou vystoupil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je tady podezření, že někdo ukradl 50 miliónů,” prohlásil. O tom, jestli se jednalo o trestný čin, má podle něj rozhodnout nezávislý soud.

11:15 - „Andrej Babiš ve svém dnešním projevu řekl, že každý ví, že se u nás dá na objednávku zajistit trestní stíhání. Pokud premiér nevěří nezávislosti soudů a policie poté, co byl čtyři roky ve vládě a hnutí ANO mělo resort spravedlnosti, tak by měl asi ministra Pelikána odvolat,” napsala na Twitter první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

11:09 - U řečnického pultíku stále stojí první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Mluví o různých kauzách, ve kterých byli stíháni politici a které podle něj mohly být účelové. Zmínil například současnou eurokomisařku Věru Jourovou (ANO).

10:50 - Předseda ČSSD Milan Chovanec na Twitteru komentoval Babišův výrok. „Pokud platí názor premiéra, že v ČR lze objednat trestní stíhání, pak by měl ministr spravedlnosti Pelikán okamžitě opustit svůj post,” napsal na sociální síť.

10:34 - Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval, že zvedne ruku pro své vydání. „Nic nezákonného jsem neudělal a nechci se skrývat za poslaneckou imunitu,” prohlásil. Kauzu nazval „sra*kou”.

10:23 - Atmosféra v sále houstne. Poslanci se dohadují kvůli nezávislosti státního zastupitelství. Hádku vyvolala slova Babiše, že se v České republice dá objednat trestní stíhání.

10:15 - Poslanec Pavel Blažek (ODS) Babišovi připomněl, že pod hnutí ANO už čtyři roky spadá resort spravedlnosti. „Už čtyři roky máte odpovědnost za policii a státní zastupitelství. Máte odvahu říkat, že je u nás možné objednat trestní stíhání? Co jste pro to za ty čtyři roky udělali?” vytkl Blažek.

10:12 - Babiš řekl, že trestní stíhání je neuvěřitelná „prasárna”. „Že mi sahají na rodinu, na děti, na manželku, to je neuvěřitelné. Přeji všem, aby se to nikomu nestalo, aby si nikdo neobjednal vaše stíhání a stíhání vaší rodiny. Budu hlasovat pro svoje stíhání. Ale my budeme bojovat za tu pravdu, je to vylhaná věc. Pevně věřím, že pravda zvítězí. Cíl je mě zlikvidovat, a naše hnutí, a zabránit mi, abych vyjednával jako premiér,” zakončil Babiš po 40 minutách svůj projev.

10:07 - V Evropě je podle Babiše tisíce Čapích hnízd.

10:00 - Premiér kritizuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Zpráva OLAF o Čapím hnízdu podle Babiše nepřinesla žádné přesvědčivé důkazy.

9:57 - Babiš označil lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského za udavače v Evropské unii.

9:52 - „Považuji to za hrubou urážku mojí rodiny a bývalých spolupracovníků. Je to výsměch všem občanům této země. Z této kauzy se stala vylhaná megakauza,” rozvášnil se Babiš.

9:48 - Babiš zopakoval, že farma Čapí hnízdo odvedla 72 miliónů do veřejných rozpočtů. „Nikdo na tom nezbohatl,” řekl Babiš.

9:46 - Žádost o vydání je podle Babiše „totální blábol“.

9:42 - „Absolutní sprosťárna je obvinění mojí ženy. Moje žena Monika Babišová vlastnila akcie šest týdnů. Ona je prodala bratrovi v čase, kdy ta farma nežádala o dotaci, ani nikdy nebyla akcionářem, když farma žádala o dotaci,“ rozčiloval se Babiš.

9:37 - Babiš zopakoval, že kauza je zmanipulovaná. „Je to politické stíhání,” tvrdí šéf ANO. Jednoznačný argument podle něj je, že policie o vydání lídrů ANO požádala poprvé před volbami do Poslanecké sněmovny. „Přišli jsme minimálně o deset procent,“ uvedl.

9:35 - „Problém celé této vylhané politické kauzy je v tom, že jsem vstoupil do politiky. A možná i díky této kauze jsem toho litoval. Nicméně to nevzdám,” prohlásil premiér s tím, že z politiky neodejde.

9:32 - Se svým proslovem vystoupil Babiš. „Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Moc dobře vím, že budete hlasovat politicky,” řekl poslancům.

9:20 - Slova se ujala zpravodajka žádosti Kateřina Valachová (ČSSD), která informuje poslance o stanovisku mandátového a imunitního výboru. Ten doporučil poslance vydat. Stanovisko je však doporučující a definitivně rozhoduje celé plénum dolní komory. Valachová zopakovala, že Babiš před výborem uvedl, že pokládá kauzu za zpolitizovanou a řeší se jen proto, že je v politice.

9:11 - Poslanci začali projednávat žádost policie o vydání. Slovo si vzal předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM).

8:50 - Vypadá to, že pro vydání Babiše a Faltýnka budou všechny poslanecké kluby kromě ANO. „Jsme přesvědčeni, že to má rozhodnout nezávislý soud, všichni občané mají mít rovnost před zákonem,” řekl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. I sociální demokraté, komunisté a občanští demokraté dříve řekli, že budou pro vydání.

8:31 - Projevů na plénu se podobně jako TOP 09 chtějí zdržet i lidovci. Vše podstatné už podle nich bylo řečeno. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že celý klub bude hlasovat pro vydání.

8:24 - Předseda poslanců STAN Jan Farský se podivil nad přístupem poslanců hnutí ANO. Ti už deklarovali, že budou hlasovat proti vydání svých šéfů. „Neumím tohle servilní chování pochopit,” komentoval Farský.

8:16 - „Andrej Babiš už byl jednou trestně stíhán a jeho stíhání brání jen a pouze poslanecká imunita,” prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. Mandátový a imunitní výbor podle něj potvrdil, že stíhání poslanců nemá politický rozměr.

8:00 - I všichni poslanci SPD by měli zvednout ruku pro vydání lídrů ANO. „Na našem stanovisku se nic nezměnilo, vidíme nesrovnalosti v kauze Čapí hnízdo. Nejsme soud ani policie, a proto náš klub bude hlasovat pro vydání,” informoval šéf poslanců SPD Radim Fiala.

7:47 - První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala, že poslanci topky nebudou na plénu vystupovat, aby se jednání neprotahovalo. „Chceme vyzvat i ostatní kolegy, aby se zdrželi projevů. Není nutné, abychom dnešní jednání protahovali, pokud si to nevyžádá situace,” řekla Pekarová Adamová.

7:42 - Představitelé TOP 09 deklarovali, že celý klub bude hlasovat pro vydání. „Nejsou zde žádné informace o tom, že by to bylo zmanipulované. Necháme na nezávislé české justici, aby posoudila vinu,” uvedl ve Sněmovně šéf strany a europoslanec Jiří Pospíšil.

Policie chce Babiše a Faltýnka stíhat kvůli možnému dotačnímu podvodu. O vydání se hlasovalo už loni v září a tehdejší Sněmovna oba zákonodárce ke stíhání vydala, po říjnových volbách však Babiš i Faltýnek opět nabyli poslaneckou imunitu, a tak přišla žádost nová.

Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil dolní komoře poslance vydat. Stanovisko je však doporučující – o zbavení imunity rozhoduje plénum Sněmovny.

Někteří poslanci chtěli o vydání hlasovat už ve středu, nakonec většina podpořila návrh Faltýnka, aby se rozhodovalo v pátek ráno.

Babiš s Faltýnkem o vydání sami požádali, poslanci z hnutí ANO však deklarovali, že budou hlasovat proti.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše.  Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“ nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám