Hlavní obsah

Babišova vláda je horší než Attila na dobytém území, kritizoval Chovanec systemizaci

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) se podle někdejšího ministra vnitra a šéfa ČSSD Milana Chovance pokouší zničit nezávislost státní správy. Chovanec se takto vyjádřil k systemizaci, na kterou v pátek kývla vláda. Kabinet od příštího roku počítá se zrušením 73 míst.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Babišova vláda? Horší než Hun Attila na dobytém území. Vláda, která 10. 1. nezíská důvěru, se dnes pokouší zničit nezávislost státní správy,“ napsal Chovanec na Twitter.

Vláda ve středu schválila systemizaci, podle které od roku 2018 na ministerstvech a Úřadu vlády ubude 14 sekcí, zrušeno bude celkem 23 služebních a 50 pracovních míst.

„Určitě se nejedná o žádné čistky, jak bylo prezentováno v médiích,“ hájil premiér. Zdůraznil, že nejvíce míst se ruší na Úřadu vlády – a to 27.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva ministr vnitra Lubomír Metnar, premiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán na tiskové konferenci po schůzi vlády 22. prosince 2017 v Praze

„Zrušili jsme pozici místopředsedy vlády pro radu, výzkum a inovace – tam jsme zrušili celý aparát. Stejné to bylo u náměstka pro lidská práva, celkem ta úspora je 18 miliónů,“ vyjmenovával Babiš.

Řekl, že další systemizace by měla být v březnu. Zmínil také problém s „černými dušemi“. „Problém je, že máme 16 tisíc černých duší. To je zvyklost ministrů, že mají místa, která nejsou obsazená, ale čerpají na ně peníze,“ uvedl.

De facto to tedy znamená, že na ministerstvech je oficiálně vedeno více pracovních míst, než kolik je skutečných zaměstnanců. Ministerstvo pak může podle tabulek čerpat z rozpočtu více peněz, které může využít například na odměny úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám