Hlavní obsah

Okamurovi vadí ministryně Šlechtová, kritizovala SPD jako fašistickou stranu

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí SPD Tomia Okamury nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO), až se bude 10. ledna hlasovat o důvěře. Okamura to oznámil po čtvrteční hodinové schůzce s vedením ANO. Zároveň zdůraznil, že druhé kolo je otevřené a SPD chce dál jednat. Pro Okamuru je nepřijatelná ministryně obrany Karla Šlechtová, která SPD kritizovala jako fašistickou stranu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radim Fiala (vlevo) a Tomio Okamura (oba SPD)

Článek

„Rozhodli jsme se, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy hnutí SPD. Menšinovou vládu nepodpoříme ani odchodem ze sálu, ani jiným způsobem,“ oznámil Okamura.

Řekl, že existuje celá řada bodů, na kterých se SPD s ANO shodnou – například na zestátnění exekutorů. Okamurovi nicméně vadí, že ANO nepodporuje obecné referendum včetně referenda o vystoupení z EU.

Okamurovi vadí Šlechtová

Problémem pro Okamuru je také ministryně obrany Karla Šlechtová. „Je pro nás nepřijatelné, aby Karla Šlechtová byla ve vládě. Ona řekla v diskusi na TV Barrandov, že jsme možná fašistická strana,“ stěžoval si Okamura.

Šlechtová by se podle něj za svoje slova měla omluvit nebo odejít z vlády. „Není možné, abychom podporovali vládu v takovém složení. Slabších článků je tam více,“ dodal Okamura a zmínil ministra dopravy Dana Ťoka a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Šéf SPD zároveň sdělil, že jeho hnutí chce o programu dále jednat. „Druhé kolo je otevřené,“ podotkl.

Babiš se už kvůli podpoře jeho vlády sešel skoro se všemi parlamentními stranami. Zbývají už jen Piráti, se kterými má schůzku ve čtvrtek ráno. Hned poté se mělo uskutečnit jednání s TOP 09, ANO ho však zrušilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám