Hlavní obsah

Obušku, z pytle ven! Před Sněmovnu přišli lidé demonstrovat proti Ondráčkovi i Babišovi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Babiše do koše! Obušku, z pytle ven! Taková hesla se v úterý večer rozezněla před Sněmovnou. Přišla sem demonstrovat asi stovka lidí, kterým vadí, že by v čele sněmovního výboru pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) měl stanout komunista Zdeněk Ondráček.

Demonstrace před Sněmovnou proti Zdeňku OndráčkoviVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti před sídlo dolní parlamentní komory přinesli vlajku ČR a také vlajku se znakem Evropské unie. Kritická hesla zaznívala hlavně proti Ondráčkovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

„My vás platíme! Už vám padla! Babiše do koše,“ křičeli například protestující. Jeden z nich držel transparent s nápisem „Obušku, z pytle ven,“ který připomíná Ondráčkovu přezdívku komunistická mlátička. Ta naráží na jeho působení v pohotovstním pluku Veřejné bezpečnosti při událostech v roce 1989.

Demonstrace před Sněmovnou proti Zdeňku OndráčkoviVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

Další z přítomných demonstrantů byl dokonce oblečen podobně jako Ondráček na fotografii z videa pořízeného roku 1989, na kterém coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru hájil policejní zásah proti demonstrantům.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

Volbu Ondráčka do čela komise řešila v úterý Sněmovna. K hlasování se možná poslanci ještě vrátí, provázely ho totiž nejasnosti. Pro volby bylo podle zápisu totiž vydáno 191 hlasovacích lístků, ale komise počítala kvórum pro 179 poslanců. Část poslanců proto navrhla, aby se volba opakovala. Přednost má ale hlasování o rozpočtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám